КОМЕМОРАЦИЈА ЖРТВАМА ХОЛОКАУСТА

Уочи Дана oслобoђења Београда у Другом светском рату, београдски Јевреји и њихови пријатељи, традиционалним комеморативним скупом обележили су 70 година од како је више од 3500 Јевреја, мушкараца, убијено од стране немачке нацистичке окупационе власти.

Тог 20. октобра 1941. београдски Гестапо је известио Хитлера да је „решио јеврејско питање“ и да је Београд први „juden frei“ град у Европи.

На спомен обелeжју „Менора у пламену“, на Дунавском кеју на Дорћолу, предратном стецишту београдских Јевреја, комеморацији су, поред представника Јеврејске општине Београд и бројних Београђана, присуствовали представници Градске управе и Општине Стари Град, као и
представници Савеза јеврејских општина Србије.

Уз традиционалну молитву за жртве Холокауста, уз песму хора ,,Браћа Барух, уприличен је пригодни програм краћим подсећањем на страхоте и страдање више од 8.500 Јевреја у Београду 1941. о чему је говорио Аврам Израел, председник привремене управе Jеврејске општине Београд.
Сенима жртава поклонили су се и домаћини и гости комеморативног скупа, а на спомен обележје положени су венци Општине Стари Град и Јеврејске општине Београд.