КЊИГА ‘ЕВРОПСКА УНИЈА И ОСОБЕ СА ИНВАЛИДИТЕТОМ’

Национална стратегија као начин решење проблема

У oпштини Стари град, одржана је промоција књиге «Европска унија и особе са инвалидитетом» аутора Владимира Пешића. Промоцији су, осим председника општине Мирјане Божидаревић и Вјере Радовић, члана Општинског већа присутвовали Љиљана Лучић, градски секретар Секретаријата за дечју и социјалну заштиту, научни сарадник у Фридрих Еберт фондацији Зоран Лутовац и Предраг Јеличић, сарадник општине при Канцеларији за особе са инвалидитетом.
« Књигом «Европска унија и особе са инвалидитетом» желео сам да направим једну врсту смернице коју наша држава мора да следи, a посебно имајући у виду законе Европске уније. Прво што морамо да урадимо јесте да превазиђемо предасрсуде које су у нама па да схватимо да су то особе које су окренте другима јер зависе од њих. И као држава и друштво које тежи европским интеграцијама, проблеме особа са инвалидитетом морамо да решавамо у складу са већ постојећим и развијеним стандардима земаља Европске уније.
Посебан акценат се ставља на њихово специјално и редовно образовање, на запошљавање, на учествовање и укључивање у друштвене токове. Пошли смо од тога да тај проблем решавамо тако што ћемо прво анимирати локалне управе где ће ове особе моћи да реше своје проблеме. По подацима којима располаже Комитет Европске уније у свету живи око шестотина милиона инвалида док тај број код нас износи око пола милиона. Књига «Европска унија и особе са инвалидитетом» не бави се само терминологијом инвалидитета, степеном и врстом, већ у њој се могу наћи решења и начини за помоћ тим особама, како им олакшати живот, осамосталити их и учинити их корисним за своју заједницу», истакао је аутор књиге Владимир Пешић.
И остали учесници су се у својим коментарима поменуте књиге, сложили да држава мора ову проблематику решавати државном стратегијом и кроз све институције система, почев од владиног сектора па све до приватних удружења и невладиних организација. Иначе, издавање ове књиге помогла је Народна канцеларија председника Републике Србије.
Предраг Јеличић, сарадник општине Стари град при Канцеларији за особе са инвалидитетом захвалио се општини на указаном разумевању и жељама да им помогне у решавању проблема са којима се инвалиди свакодневно сусрећу. Канцеларија за особе са инвалидитетом налази се у МЗ «Доњи град», Улица Тадеуша Кошћушка 36 ( улаз из Страхињића бана 2) и ради сваког радног дана од 8 до 15.30 часова.