ЈАВНА ТРИБИНА О ПРИМАРНОЈ ЗДРАВСТВЕНОЈ ЗАШТИТИ

У дому здравља „Стари град“ данас је одржана јавна трибина и расправа предлога нацрта политике примарне здравствене заштите. Учествовали су министар здравља Томица Милосављевић, градски секретар за здравство проф.др Драгана Јовановић, заменик председника општине Стари град Ана Даниловић, др Орвил Адамс, директор пројекта примарне здравствене заштите на Балкану, Предраг Животић, координатор Пројекта политике ПЗЗ на Балкану, као и домаћин, др Љубиша Перишић, директор Д.З. „Стари град. Учешће су узели и представници домова здравља и установа примарне здравствене заштите, Градског завода за јавно здравље…

-У концепту јавног здравља, дом здравља као установа коју оснива локална самоуправа, има веома важно место. Чак 42 одсто свих лекара ради у мрежи примарне здравствене заштите – рекао је Томица Милосављевић. Према његовим речима, примарна здравствена заштита мора да буде доступна, делотворна и одржива, са корисником на првом месту, а драгоценост за општину Стари град је да има овакав дом здравља.

-Сарадња Дома здравља “Стари град“ и општине је леп пример, иако је ова здравствена установа у надлежности града. Много смо уложили у реновирање и опрему-рекла је Ана Даниливић, која је истакла активно учешће општине у политици пројекта примарне здравствене заштите на Балкану.

У јавној расправи која је уследила, говорило се о здравственој заштити особа са посебним потребама, организацији домова здравља у унутрашњости Србије и значају примарне заштите за ментално здравље.