ИЗЛОЖБА „СВЕСТРАНИ НУШИЋ“ У БИТОЉУ И СКОПЉУ

У оквиру међународне сарадње, са братским општинама Битољом и Центар из Скопља, Градска општина Стари град је покровитељ изложбе „Свестрани Нушић“ која ће бити отворена прво у Битољу, у суботу 30. маја, а затим и у Скопљу.

Избор Нушићевих карикатура направио је Југослав Влаховић, редовни професор Факултета примењених уметности. Аутор изложбе и одговарајућег каталога је Јелица Стевановић. Идеју за цео пројекат дао је Небојша Нушић, потомак чувеног писца, који ће заједно са Бранком Аранђеловић, чланом Општинског већа, бити на отварању изложбе у Битољу.

У Битољу ће се 30. маја одржати међународни научни скуп на тему. „Српски конзулат и конзулска Битола“. Скуп ће отворити почасни конзул Србије у Македонији, Силјан Мицевски, учеснике ће поздравити градоначелник Битоља Владимир Талески и Зоран Поповић, амбасадор Србије у Македонији.
Подсећамо да је Бранислав Нушић био дипломата (писар и преводилац конзулата и вицеконзул у Битољу, Скопљу, Приштини и Солуну). Бранислав Нушић је у Битољу био и окружни начелник и за време службовања у овом граду добио је сина и ћерку. У Скопљу је Нушић био први управник Народног позоришта 1913. године.

Крајем прошле године општина Стари град је била покровитељ изложбе која је одржана у Народном позоришту поводом обележавања 70 година од смрти чувеног српског комедиографа.