ИЗЛОЖБА „МИСИОНАРИ МИРА“ У КУЋИ ЂУРЕ ЈАКШИЋА

Изложба „Сликом и пером за мир“ отворена је 21. септембра, поводом Дана мира, у Кући Ђуре Јакшића у Скадарској улици. Изложбу проф. Николе Радошевића, слика познатих писаца и нобеловаца, отворио је Зоран Млађеновић, члан Општинског већа, у име општине Стари град, која је покровитељ ове изложбе.

О апелу писаца света за мир и о аутору изложбе, проф. Николи Радошевићу говорио је председник Удружења књижевника Срба Игњатовић.

Још давне 1984. године у Београд је дошао председник Универзитета за мир Уједињених нација да се захвали Николи Радошевићу за селекцију 100 фотографија из 69 земаља за прву светску изложбу фотографија о миру. Изложба је из Њујорка 1987. године пренета у Москву. Изложба која је тренутно у Кући Ђуре Јакшића била је 2007. у Дому војске а ове године била је у Врњачкој Бањи.

Поводом Међународног дана мира у Клубу књижевника Србије председнику Скупштине општине Врњачка Бања Драгану Стефановићу, уручена је награда „Никола Тесла“ немачког часописа „Нова димензија у науци“. Диплому и медаљу су предали Срба Игњатовић, председник удружења писаца и Зоран Млађеновић, представник општине Стари град, која је била домаћин целе манифестације.

Награда „Никола Тесла“ немачког часописа за науку уручена је у Кући „Ђуре Јакшића“ и Срби Игњатовићу, за напор писаца да се живи у миру.

На иницијативу Николе Радошевића, прихваћено је да се средином октобра посади „Дрво мира“ посвећено јубилеју Уједињених нација, на углу Ускочке и Делијске улице, испред галерије уметности УСУФ. На овај начин ће се обележити и 25 година од почетка сарадње Београда са универзитетом за мир Уједињених нација.