IZLOŽBA „MISIONARI MIRA“ U KUĆI ĐURE JAKŠIĆA

Izložba „Slikom i perom za mir“ otvorena je 21. septembra, povodom Dana mira, u Kući Đure Jakšića u Skadarskoj ulici. Izložbu prof. Nikole Radoševića, slika poznatih pisaca i nobelovaca, otvorio je Zoran Mlađenović, član Opštinskog veća, u ime opštine Stari grad, koja je pokrovitelj ove izložbe.

O apelu pisaca sveta za mir i o autoru izložbe, prof. Nikoli Radoševiću govorio je predsednik Udruženja književnika Srba Ignjatović.

Još davne 1984. godine u Beograd je došao predsednik Univerziteta za mir Ujedinjenih nacija da se zahvali Nikoli Radoševiću za selekciju 100 fotografija iz 69 zemalja za prvu svetsku izložbu fotografija o miru. Izložba je iz Njujorka 1987. godine preneta u Moskvu. Izložba koja je trenutno u Kući Đure Jakšića bila je 2007. u Domu vojske a ove godine bila je u Vrnjačkoj Banji.

Povodom Međunarodnog dana mira u Klubu književnika Srbije predsedniku Skupštine opštine Vrnjačka Banja Draganu Stefanoviću, uručena je nagrada „Nikola Tesla“ nemačkog časopisa „Nova dimenzija u nauci“. Diplomu i medalju su predali Srba Ignjatović, predsednik udruženja pisaca i Zoran Mlađenović, predstavnik opštine Stari grad, koja je bila domaćin cele manifestacije.

Nagrada „Nikola Tesla“ nemačkog časopisa za nauku uručena je u Kući „Đure Jakšića“ i Srbi Ignjatoviću, za napor pisaca da se živi u miru.

Na inicijativu Nikole Radoševića, prihvaćeno je da se sredinom oktobra posadi „Drvo mira“ posvećeno jubileju Ujedinjenih nacija, na uglu Uskočke i Delijske ulice, ispred galerije umetnosti USUF. Na ovaj način će se obeležiti i 25 godina od početka saradnje Beograda sa univerzitetom za mir Ujedinjenih nacija.