ОБНОВЉЕНА САРАДЊА БРИСЕЛСКЕ ОПШТИНЕ ИЛО САКРЕ И СКАДАРЛИЈЕ

Сарадња између бриселске општине Ило Сакре и Скадарлије обновљена је 19. септембра у Градској кући града Брисела. Повељу о братимљењу су, на двадесет петогодишњицу од почетка сарадње, свечано потписали Мирјана Божидаревић, председница општине Стари град, Жан ван Калк, градоначелник бриселске слободне општине Ило Сакре, туристичког дела града и Итало Сера, председник Ило Сакреа.

Свечаном чину су присуствовали Радмила Хрустановић, помоћник градоначелника Београда, Жан де Хертог, помоћник градоначелника Брисела,

Радомир Диклић, амбасадор Републике Србије у Белгији, Александар Пековић, заменик градског секретара за културу, Коста Андрић, директор београдске Канцеларије за младе, представници Туристичке организације Београда и наше Привредне коморе у Белгији. Том приликом, Радмила Хрустановић уручила је званични позив да делегација града Брисела посети Београд на дан укидања виза за грађане Србије.

Пре потписивања споразума, на пријему у театру Тоне, Радмили Хрустановић, помоћнику градоначелника Београда, амбасадору Радомиру Диклићу, Мирјани Божидаревић, председници општине Стари град, Јасни Димитријевић, директорки ТОБ-а Влади Илићу, власнику ресторана “Шешир мој”, Љиљани Јакшић, глумици, и господину Младену Херцлу, најзаслужнијем за обнављање сарадње, уручене су дипломе почасних грађана Ило Сакреа, као и општинска одликовања овог, туристичког дела града. Градоначелнику Ило Сакреа, Жану ван Калку уручени су симболи Скадарлије – жирадо шешир и господски штап.

Представници града Београда, Туристичке организације Београда и општине Стари град бораве од 17. до 21. септембра у Бриселу као почасни гости традиционалне манифестације града Брисела. Србија, Београд и Скадарлија представљени су прикладним програмима грађанима и многобројним туристима европске престонице на два штанда у близини главног градског трга „Гран Плас”.

Наши штандови опремљени су у традиционалном духу са скадарлијским сувенирима, а на њима је Београд представљен као град културе, спорта, забаве и идеална „сити брејк” дестинација. Свечани део програма, у ком су посетиоцима представљени дух и атмосфера боемске четврти Београда, настављен је на месту где су се пре 25 година братимиле општина Ило Сакре и Скадарлија, уз песму и служење српских специјалитета.