ИЗЛОЖБА КРЕАТИВНИХ РАДИОНИЦА “ИЗРАЗИ СЕ ЦРТЕЖОМ 4“

У галерији Студентског културног центра 21. јануара отворена је изложба радова насталих на креативним радионицама намењеним средњошколцима „Изрази се цртежом – годишњи програм 2009“ и „Изрази се цртежом 4“, која траје до 30. јануара 2010. Отварању је присуствовао и Ристо Рацо, члан Општинског већа Старог града.

Ову занимљиву поставку радова ученика I, V, VI, XIV београдске гимназије, као и гимназије „Свети Сава“ чине цртежи, слике, колажи, стрипови, креативно дизајниране мајице, скице за уметничке билборде у Београду, стенсили и скице за графите као и цртеж димензија 5×2 м који су полазници заједнички креирали. Основни циљ радионица је упознавање средњошколаца са савременом визуелном уметношћу (савремени цртеж и сликарство, стрип, анимација, стрит арт, уметносту у јавном простору, дизајн) путем коришћења различитих приступа цртежу. На овај начин, полазници се и подстичу да се креативно изражавају и кроз цртеж исказују своја мишљења и ставове, као и да постану активни учесници али и креатори савремене уметничке и културне сцене у Београду.

Радионица „Изрази се цртежом 4“ одржана је у галерији СКЦ од 3. до 10. јануара 2010. Ова радионица има јасно утврђен програм који се састоји од теоријских предавања и практичног рада. На почетку полазници добијају задатак да сами креирају карактер из стрипа или цртаног филма. Даљим радом, уче како да користећи креирани карактер исказују њима битне ставове и поруке, а потом своје цртеже преносе на мајице. Даљим током радионице, полазници се подстичу да замисле ситуацију у којој не користе само папир, већ цео град као простор за цртање, тако да користећи карактере које су креирали, прелазе на израду скица за мурале, графите и уметничке билборде.

Серијал радионица „Изрази се цртежом“ успешно се реализује у СКЦу од јануара 2009. године и до сада је у њихов рад било укључено више од 100 ученика београдских средњих школа. Програм је резултат сарадње Студентског културног центра, Секретаријата за спорт и омладину Београда и општине Стари град, а од почетка 2010. у суфинансирање су се укључиле и општине Звездара и Врачар, омогућивши на тај начин учешће нових школа и развој целог програма. Током предходне године одржана је и тематска радионица о савременој уметности и екологији, средњошколци су учествовали у програму Ноћи музеја у СКЦу, а у септембру је одржана радионица „Баштина-подстицај интеркултурног дијалога“ у оквиру дана европске баштине на територији општине Савски Венац у којој су учествовали и ученици The International School of Belgrade.

Програм води Ана Недељковић, визуелна уметница и докторант на Факултету ликовних уметности у Београду.