ИЗЛОЖБА „БЕОГРАД-РИМ, АРХИТЕКТОНСКЕ СПОНЕ“

У организацији Туристичке организације Београда, 12. фебруара, у Кнез Михаиловој 6, отворена је изложба „Београд-Рим, архитектонске споне“. Изложбу коју је припремила Гордана Гордић, отворила је Радмила Хрустановић, помоћница градоначелника Града.

– Изложба „Београд-Рим, архитектонске споне“ настала је у новембру 2009. поводом самита Италије и Србије и била је постављена у нашој амбасади. Направити везу између Београда и Италије није био тежак задатак. Уметници рођени у Италији долазили су у Србију и Београд препознавали као место своје инспирације. Тако је Енрико Паци, чије је дело споменик кнезу Михаилу Обреновићу на Тргу Републике у свом писму из Фиренце написао: Талијан сам душом и осећањима, а срцем Србин – подсетила је Радмила Хрустановић.

Гордана Гордић која је свој радни век провела у Заводу за заштиту споменика културе, захвалила се Скупштини града и нагласила да је ових 15 фотографија из области архитектуре само део наше сарадње са Италијом у области културе.

Поред споменика кнезу Михаилу, на изложби се може видети и његово попрсје у холу Народног позоришта, зграда палате „Riunione“ на Тргу Републике, палату „Assicurazioni generali“ (На Теразијама 35), хотел „Српску круну“, (данас је ту Библиотека града), Дом Јеврема Грујића у Светогорској 17… На зградама су примери присуства италијанског градитељства у нашем граду, било кроз пројекте или извођење објеката, вајарска дела, или сликарске декорације.

Најпознатији и најлепши споменик у нашем граду је споменик кнезу Михаилу, дело фирентинског вајара Енрикеа Пација из 1882. године.