ИНИЦИЈАТИВА ЗА ВЕЋЕ НАДЛЕЖНОСТИ ГРАДСКЕ ОПШТИНЕ СТАРИ ГРАД

Осмисливши програм „Заједно за вашу зграду“, као један од најкориснијих пројеката, који директно утиче на велики број становника једне локалне заједнице, Градска општина Стари град је показала проактивни став и способност да уочи реалне проблеме грађана и нађе начин да их решава. Расписивањем првог конкурса за финансирање радова на стамбеним објектима Старог града, општина је директно почела да се бави обнављањем зграда, од којих су многе старе и више од пола века. Речју, општина Стари град је преузелаиницијативу да се бави проблемом којим се нико није бавио читавих 50-60 година.

Данас, више од пет година након што је идеја о акцији „Заједно за вашу зграду“ заживела, иницијатор самог пројекта с поносом може да каже да је више од 900 староградских зграда обновљено и уређено заједничком сарадњом општине и станара.

– Када смо 2010. године покретали први конкурс, нисмо ни сањали да ће у само пет година више од половине стамбених зграда на Старом граду узети учешће у овом програму. Изузетно смо срећни што се захваљујући нашој упорности да се овај програм одржи, комшијски дух шири Старим градом – каже Марко Бастаћ, идејни творац пројекта „Заједно за вашу зграду“.

Након великог успеха пројекта „Заједно за вашу зграду“, представници општине Стари град су пројектом „Заједно за вашу фасаду“ покушали да „изађу на црту“ још једном дугогодишњем естетском и безбедносном проблему Старог града, а то је проблем оронулих и дотрајалих фасада. Финансирањем чак 80 % од укупне вредности радова на обнови фасада, руководство општине је уз огромну подршку Старограђана, имало намеру да изађе у сусрет станарима који живе у зградама чије су фасаде оштећене.

– Иако су, по закону, за стање стамбених зграда одговорни станари, односно власници станова, ми смо програмима „Заједно за вашу зграду“ и „Заједно за вашу фасаду“ помогли да Стари град буде лепше, уређеније и безбедније место за живот. Ова два програма су настала јер смо увидели да већина станара у овим тешким временима не може самостално да финансира потребне поправке. Да се ми, Старограђани, нисмо заједно организовали, уређење зграда и фасада не би било ни започето –каже Марко Бастаћ и објашњава да је у извештају Државне ревизорске институције утврђено да општина више не може да помаже обнову фасада и зграда, јер према тумачењу ове институције на тај начин подиже вредност станова, који су у приватном власништву наших комшија. За нас обнављање староградских фасада значи лепше зграде и безбедније улице за пешаке, а не скупљи квадрат станова Старограђана. Поправком лифтова и електро-ормара подижемо безбедност у старим зградама, а не цене станова – категоричан је Бастаћ.

Због опасности да пројекат „Заједно за вашу зграду“ буде угрожен због питања надлежности, Марко Бастаћ је уз подршку великог броја скупштина станара које су учествовале у програму „Заједно за вашу зграду“ покренуо Иницијативу за повећање надлежности општине Стари град у области уређења и одржавања стамбених зграда. Број потписника ове иницијативе свакодневно расте, а сви који би желели да се придруже листи грађана који подржавају идеју да се брига о Старом граду препусти Старограђанима могу потписати ову иницијативу у канцеларији број 7, на првом спрату општине Стари град.

– Не желимо да допустимо себи да грађанима на њихова питања и потребе одговарамо речима „нисмо надлежни“. Због тога ћемо наставити борбу за веће надлежности општине Стари град и то не само у областима одржавања зграда, него и у области образовања, здравства и културе – поручио је Бастаћ и напоменуо да је сва овлашћења у вези ових животно важних питања за нашу општину и њене грађане преузео град Београд, који новац Старограђана распоређује у приградске општине и на непознате пројекте. Никада нећемо одустати од пројеката који повећавају безбедност живота на Старом граду! Због тога захтевамо да се надлежности општине повећају, јер ко боље зна шта је потребно Старом граду од нас Старограђана, који овде живимо и радимо – закључио је члан Већа општине Стари град Марко Бастаћ.

ОБРАЗОВАЊЕ, ЗДРАВСТВО И КУЛТУРА?

Образовне, здравствене и културне установе на Старом граду и њихов рад нису у надлежности општине Стари град, него у надлежности одговарајућих министарстава и Градске управе града Београда. Ипак, општина Стари град контиунирано улаже финансијска средства у обнову староградских вртића, средњих и основних школа. Такође, реконструкција Дома здравља је финансирана општинским средствима, као и обнова и уређење бројних културних установа на територији општине.