ГРАДСКА ОПШТИНА СТАРИ ГРАД – ПРИДРУЖЕНА ЧЛАНИЦА МЕЂУНАРОДНЕ ОРГАНИЗАЦИЈЕ ЗА ЗАШТИТУ НАСЛЕЂА „ЕВРОПА НОСТРА“

Градска општина Стари град постала јe придружена чланица међународне организације за заштиту наслеђа „Европа Ностра“, која представља пан-европску мрежу од 250 невладиних организација, 150 партнерских друштава и 1500 појединаца из више од 50 европских држава.

„Желимо посебну, срдачну добродошлицу нашем новом придруженом члану – општини Стари град, из мог родног града Београда у Србији. Радујем се нашој будућој сарадњи. Заједно смо јачи!” написла је на свом твитер налогу генерална секретарка „Европа Ностре“ Снешка Квадвлих-Михаиловић и честитала председнику општине Марку Бастаћу пријем у ову угледну међународну организацију.

„То је сјајна вест за Стари град! Очекујемо подршку, конструктивну сарадњу и дијалог, посебно јер је пракса Европске уније да јавност –  како стручњаци, тако и грађани, буде директно укључена у процес доношења одлука. Потпуно супротно од онога што ради актуелна градска и републичка власт “, изјавио је овим поводом председник општине Стари град Марко Бастаћ.

Стари град је данас, као седиште Београдске тврђаве и драгоцене историјске, археолошке и архитектонске културне баштине Београда, Србије и Европе директно угрожен бесмисленим пројектима градске власти, попут гондоле на Београдској тврђави или изградње подземне гараже на Студентском тргу.

„Старограђани који су изашли на референдум послали су јасну поруку да не подржавају градњу гондоле и претварање центра града у највећу пешачку зону у Европи. Зато морамо да одбранимо своје право на град и нормалан свакодневни живот, а у томе ће нам сигурно помоћи и придружено чланство у угледној међународној организацији за заштиту наслеђа”, наглашава председник Марко Бастаћ.

Градска општина Стари град је потписница и „Берлинског позива за акцију“ којим се политичари и доносиоци одлука обавезују да пажњу посвете култури и историјској баштини и који јасно истиче да се одлуке о новим урбанистичким решењима и грађевинским пројектима морају се доносити уз пуно укључивање и уважавање стручне и грађанске јавности.

Подсећамо да је Београдска тврђава од 2015. године уврштена у транснационални пројекат за номинацију на Унескову листу светске баштине – Границе Римског царства, а да се изградњи жичаре на Калемегдану противи готово целокупна стручна јавност, укључујући САНУ.

Међународна организација „Европа Ностра“ подржала је петицију више струковних удружења, научних и професионалних организација и института, а њена стручна делегација је у мају месецу боравила у нашем главном граду, на позив националне организације „Европа Ностра“ Србија.