ГРАДСКА ОПШТИНА СТАРИ ГРАД ОЛАКШАЛА ОСНИВАЊЕ СТАМБЕНИХ ЗАЈЕДНИЦА: СВЕ У ТРИ КОРАКА

Доношење и спровођење новог Закона о становању донело је велике недоумице становницима централне београдске општине, који су одговоре на бројна питања у вези формирања стамбених заједница и избора управника зграда најпре потражили у Градској општини Стари град.

Како је и пре доношења новог Закона о становању Стари град био једна од ретких општина у којима је чак половина стамбених зграда имала формиране скупштине станара, грађани ове општине су од почетка године, када је нови Закон ступио на снагу, показали велико интересовање за његове одредбе и начин спровођења.

– Када је реч о формирању стамбених заједница и избору управника зграда, наши суграђани су се суочили са бројним дилемама. Због тога смо, управо на захтев наших комшија, направили једноставно упутство за све оне станаре који желе самостално да формирају управе у својим зградама – рeкао је председник општине Стари град Марко Бастаћ и појаснио да је општина претходних година спроводила програме који су мотивисали Старограђане да се удружују у скупштине станара.

– Циљ нам је да се у зградама које су већ имале формиране скупштине станара одржи континуитет, као и да што мањи број зграда на Старом граду добије принудну управу, јер сматрамо да је најбоље да зградом руководи неко ко у згради живи и познаје комшилук – каже Бастаћ и додаје да праћењем упутства, свако ко је зантересован може у три једноставна корака уз подршку општине Стари град да заврши посао око формирања управе у згради.

Упутство о томе како у три корака формирати стамбену заједницу налази се на сајту Градске општине Стари град, која је једина општина која је ову врсту услуге обезбедила својим суграђанима, а додатну правну помоћ и питања о новом Закону о становању Старограђани могу добити лично у канцеларији 43 на трећем спрату општинске зграде (Улица Македонска 42), путем мејл адресе stambenazajednica@starigrad.org.rs или позивом на бројеве телефона: 322-8-525 и 330-0-609.