ГРАДСКА ОПШТИНА СТАРИ ГРАД: МЕРЕ У УСЛОВИМА ПАНДЕМИЈЕ – ЗА ИНФОРМАЦИЈЕ О ВАКЦИНАЦИЈИ НА СТАРОМ ГРАДУ ПОЗОВИТЕ 7852-999

ВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕ ПОВОДОМ МАСОВНЕ ИМУНИЗАЦИЈЕ

За све неопходне информације у вези са пријављивањем за вакцинацију Старограђани се могу обратити Контакт центру на број 011/7852-999, у периоду од 08.00 до 16.00 часова.

 

ОБАВЕШТЕЊЕ ГРАЂАНИМА – КОРИСНИЦИМА УСЛУГА

Поштовани Старограђани,

Обавештавамо вас да се с обзиром на актуелну епидемиолошку ситуацију, сходно препорукама градског и општинског штаба за ванредне ситуације, а у циљу заштите здравља суграђана и запослених, у Управи ГО Стари град не врши директан пријем странака доласком у одељења, одсеке и службе Управе Градске општине Стари град.

Грађани који имају потребу да заврше неодложне послове из општинске надлежности за све потребне информације могу се обратити на Пријавници, у приземљу општинске зграде,  телефонским путем или слањем електронске поште на надлежна одељења, одсеке и службе Управе Градске општине Стари град.

Суграђани, такође, могу заказати термин у коме ће им службеници одређеног одељења у шалтер сали доставити тражена документа или решења, наравно уз коришћење свих прописаних епидемиолошких мера (мерење температуре, дистанца, ношење маски, употреба дезинфекационих средства).

Tелефони и електронске адресе надлежних одељења, одсека и служби Управе Градске општине Стари град.

НАЧЕЛНИК УПРАВЕ ГРАДСКЕ ОПШТИНЕ

          Владимир Баћовић

 

 

СТРУЧНО-ОПЕРАТИВНИ ТИМ ШТАБА ЗА ВАНРЕДНЕ СИТУАЦИЈЕ ГРАДСКЕ ОПШТИНЕ СТАРИ ГРАД: ДЕСЕТ САВЕТА ГРАЂАНИМА И ЗАПОСЛЕНИМА ЗА САМОЗАШТИТУ И УСПОРАВАЊЕ ШИРЕЊА КОРОНАВИРУСА

Стручно-оперативним тим Штаба за ванредне ситуације Градске општине Стари град, којим руководи др Илија Брчески, ванредни професор Хемијског факултета Универзитета у Београду, члан САНУ, објављује десет савета грађанима и запосленима за самозаштиту и успоравање ширења вируса корона.

Др Илија Брчевски каже да у поплави „савета” које можемо да погледамо свуда око нас, треба послушати још неколико кратких, неоптерећујућих, логичних и делотворних „а ако нису такви, заборавите их“.

„Ево, савет над саветима, мајка свих савета: Ово није катастрофа и свет неће пропасти. Пролећно сунце ће сутра поново изгрејати и ви ћете уживати у свим даровима које живот пружа. Зато будите тренутно опрезни“, наглашава др проф. Брчески и грађанима препоручује да  се придржавају следећих савета:

 1. Прање руку водом и сапуном је сасвим довољно. Средства за дезинфекцију помажу, али и сапун то исто чини. Перите руке често, посебно кад сте у „спољашњем” свету дирали било шта. Навикавајте се да „чисте руке” нису само политички, већ и неопходни здравствени услов.
 2. Сада није време за показивање осећања или блискости директним контактом, са било киме и било где. Руковање, грљење, тапшање по рамену… су непристојни и небезбедни. Сачекајмо да ово прође.
 3. Једна од веома ружних навика је дирање лица или делова лица рукама. Одвикавајте се додиривања усана, носа или очију рукама уколико их непосредно нисте опрали водом и сапуном.
 4. Маска и рукавице нису потпуна заштита. Пре је то показивање одговорности према околини и спречавање ширења капљица ваших секрета, односно спречавање „лепљења” микроба на кожу која има пуно ситних испупчења и удубљења, право место за микробе. После одређеног времена на маски се нахватају капљице и она постаје одличан преносилац микроорганизама. Скупе маске нису ништа боље од обичних. СЕЦИТЕ НОКТЕ. Аутор ових савета је испитивао „црно испод ноктију” и то је препуно микроорганизама.
 5. Сигурно већ избегавате гужве и места окупљања. Наставите тако.
 6. Обавезно проперите храну са пијаце. Једите шта год вам прија, али умерено. Наравно, будите сигурни да сте хигијенски припремили храну. Не набављајте храну од сумњивих извора. Тренутно велики ланци контролишу храну, а велике пијаце имају проверене продавце. Научите се да припремите онолико колико ћете појести и не бацајте храну. Сада је то додатни извор контаминације у контејнерима.
 7. Путовање је отежано са разлогом. Ако не морате, останите код куће. Ионако ту све најбоље познајете, а досада је ситна привилегија.
 8. Немојте редовно пратити све информације које се понављају. Медијска зараза је понекад гора од вирусне. Два пута слушања вести и једне новине вас чине информисанијим од ваших предака дневно, колико њих за десет година. Пробајте да нађете музичку станицу без вести и са по неком рекламом (има их). Кад вам треба циљна информација, назовите циљну службу.
 9. Вода је важна, немојте бити жедни. Немојте се ни наливати течностима. Вода са чесме је боља од оне која стоји дуго у флаши, посебно пластичној. Натерајте себе да дневно попијете два чаја иако нисте болесни. Али чај од природних биљака попут камилице, нане или жалфије. Довољно. Неки од чајева су диуретици, па не треба претеривати. Избегавајте, немојте, заборавите, да уместо воде и повремено чаја користите било шта друго.
 10. Лекари су сада под стресом, већим од вашег. Користите их паметно, односно што мање и са потребом. Претходно позовите телефоном. Ако имате испод педесет година и благе симптоме на које сте навикли, није страшно. Ако ово читате, онда сте добро и једино што вам преостаје је да бринете о својима и онима које не сматрате својима. 

ДЕСЕТ САВЕТА ЗА ЗАПОСЛЕНЕ:

 1. За разлику од грађана који брину за лично, ви бринете и за јавно здравље, што је додатна обавеза. Не заборавите то, иако нисте лекари.
 2. На вашим локацијама је најчешће скуп људи, већи или мањи. Не дозволите то.
 3. Простор за јавну хигијену није само обавеза хигијеничара. Немојте остављати негативне последице. Користите 70% алкохол за дезинфекцију ваше непосредне околине и уређаја.
 4. Избегавајте колегијална дружења на послу, чак и по две особе уколико није потребно.
 5. На јавним местима и на послу носите обавезно заштитна средсва. То показује вашу професионалност и посвећеност одлукама државе коју представљате.
 6. Трудите се да будете љубазни, не сервилни, и одговорни према послу. Сада треба бити толерантнији према клијентима јер су ово ванредна времена.
 7. Већа посвећеност раду може да буде једна од олакшавајућих околности пословног дана.
 8. На улазима треба појачати контролу и сврху уласка. Дезинфекција свих рукохвата, површина и руку мора бити обавезна.
 9. Ваша реч у јавности има посебно значење. Зато немојте износити непроверене, таблоидне вести или сопствено мишљење уколико није засновано на чињеницама, задржите за себе.
 10. Поштовање субординације и спровођење одлука је посебно важно са ваше стране. Најбоља одбрана је функционисање свих државних система, а ви сте део тога.

Вама на располагању, Ваш СОТ