ГРАД ОТВОРЕНОГ СРЦА

Хиљаде Београђана и гостију престонице је 1. јануара у Светогорској улици учествовало у традиционалној манифестацији „Улица отвореног срца”, која се ове године проширила на територију 11 општина и прерасла у „Град отвореног срца”. Грађани су се у Светогорској улици забављали у присуству глумаца, музичара, аниматора, жонглера и других уметника.Манифестацију је отворио председник Републике Србије Борис Тадић, уз присуство председнице општине Мирјане Божидаревић. У „Улици отвореног срца” за бебе je прикупљено око 2,6 милиона динара. Пригодан програм приређен је и у општинама Барајево, Звездара, Сурчин, Палилула, Раковица, Савски венац, Обреновац, Нови Београд, Младеновац и Чукарица.

Манифестацију „Улица отвореног срца”, која и ове године има хуманитарни карактер, испред позоришта „Атеље 212” отворио је председник Републике Србије Борис Тадић, прогласивши 2012. „Годином беба”.

– Желим вам да имамо што више беба и да „Година беба” не буде само 2012, већ да то буде и свака наредна година. Бебе су нешто најбоље што може да нам се догоди у животу, па због тога деци и бебама које су данас овде желим посебно да захвалим што су учествовали у отварању „Године беба” – рекао је Тадић.

Хуманитарну акцију су својим присуством подржали председник Скупштине града Београда Александар Антић и министар унутрашњих послова Ивица Дачић, а њен заштитни знак била је стилизована бенкица, чија цена није била нижа од 100 динара. Организатори и учесници акције су после отварања „Улице отвореног срца” пошли Светогорском улицом у симболичан „Марш за бебе”.

Директор Туристичке организације Београда Дејан Веселинов истакао је да рекордан број посетилаца ове манифестације потврђује да је Београд град отвореног срца.

– У ову годину смо ушли са новим Мостом на Ади, који ће и олакшати живот у Београду и постати туристички симбол града, а ми ћемо се потрудити да га представимо на прави начин. Прошла година је била успешна за туризам Београда – број гостију повећао се за 13 одсто, а током новогодишњих празника у нашем граду борави између 10.000 и 15.000 гостију. Они су се синоћ веома добро провели, а њихова безбедност је била на високом нивоу. За туризам града какав је Београд нема ништа боље од слања такве позитивне поруке – рекао је Веселинов.

Посетиоцима „Улице отвореног срца” традиционално је дељено кувано вино, а дуж читаве Светогорске улице на импровизованим тезгама продавани су слаткиши, кокице, балони и сувенири. Посетиоци су уживали у разноврсном забавном и музичком програму.

И манифестација „Град отвореног срца” имала је хуманитаран карактер – куповином црвених, кловновских носева по цени од сто динара, али и других рукотворина, као и донацијама грађани су помогли онима којима је помоћ најнужнија.

На Старом граду, у сарадњи са општином Врачар, манифестација је одржана у Светогорској улици, а сав прикупљен новац биће упућен некој од установа која брине о деци. На Звездари, на платоу УК „Вук Караџић”, наступали су аниматори, мађионичари, плесачи и „Ђура и морнари”, а општински функционери грађанима су се обратили песмом на знаковном језику, за који су претходно похађали обуку. Манифестација је на Чукарици одржана на две бине у Пожешкој улици, уз бројне извођаче и аниматоре.

За грађане су припремљена и занимљива дешавања на платоу испред Дома културе у Барајеву, код нове Основне школе „Јован Ристић” у Борчи на Палилули, као и на углу улица Михаила Петровића и Кнеза Вишеслава у Раковици. Грађани су се окупљали и на Тргу Зорана Ђинђића, преко пута општине Сурчин, испред Музеја „25. мај” на Савском венцу, на Тргу др Зорана Ђинђића у Обреновцу и испред општине Младеновац. Општина Нови Београд организовала је акције на четири локације – у Улици Јурија Гагарина 221, Партизанске авијације 25, Обреновачкој 2а у Лединама и Булевару Михајла Пупина 167 (код општинске зграде).

„Улица отвореног срца” је традиционална манифестација која је установљена 1988/89. године и као таква је ушла у календар најзначајнијих културних догађаја града. Као и сваке године, „Улицу отвореног срца”, под покровитељством града Београда, организује Туристичка организација Београда, Атеље 212 и општина Стари град.