ЕВРОПСКИ ДАН МЕЂУГЕНЕРАЦИЈСКЕ СОЛИДАРНОСТИ – СТАРИ ГРАД МИСЛИ НА СВОЈЕ НАЈСТАРИЈЕ СУГРАЂАНЕ

Данас је у Градској општини Стари град први пут обележен Европски дан међугенерацијске солидарности, који је установила Европска алијанса невладиних организација 2008. године, са циљем да Европа постане најбоље место за живот старијих генерација.

Домаћини данашњег међугенерацијског радног састанка били су представници општине Стари град – Мариа Марков, помоћница председника општине за социјалну политику, и Александар Пантелић, испред Волонтерског сервиса општине и секретар Црвеног крста Стари град, организације која броји највећи број волонтера на општини. Они су у малој сали општине угостили чланове староградских удружења која се баве питањима старих: Општинско удружење пензионера Стари град, Београдски покрет трећег доба Дорћолијада и Удружење пензионера Стари град.

„Радни састанак је организован са циљем да се продискутују и промисле важна питања о неопходности интензивирања културе дијалога, одговорности и сарадње међу генерацијама. Актуелна криза изазвана корона вирусом подсетила нас је на то да се солидарност и сарадња морају посматрати као трајни принцип који унапређује друштво у целини, засновано на поштовању, разумевању, толеранцији и поверењу“, казала је помоћница председника општине Мариа Марков.

Она је посебно истакла да је Градска општина Стари град недавно покренула организовану платформу намењену најстаријим суграђанима – Сениор центар, која је заснована на вредностима Европске уније и другим актима и стратегијама од значаја за питања старих лица.

„Покретањем Сениор центра препознали смо потребе наших најстарији Старограђана и у складу са њима основали смо и стални Волонтерски сервис, који стоји на услузи грађанима Старог града. Као успешан пример великог ангажовања наших волонтера је и добро организована акција помоћи у пријављивању најстаријих грађана на портал е-Управе за вакцинацију и превоз слабије покретних суграђана до вакциналних пунктова, што је свакако допринело да Градска општина Стари град постане лидер по броју вакцинисаних грађана у одраслој популацији“, додао је Александар Пантелић и истакао да је за живот општине кључно ангажовање великог броја младих, што се видело за време ванредног стања и током процеса имунизације.

Мариа Марков је истакла и да су данас послате поруке солидарности међу генерацијама, с обзиром да је Стари град општина са највећим бројем пензионера, процентуално у односу на број становника, а да са друге стране има најмлађе руководство које је икада било на челу централне градске општине.
„Старење је, несумњиво, изазов за читаво друштво и за све генерације у Европи, а такође је и ствар међугенерацијске солидарности и породице. Због тога је неопходно креирање оних јавних политика и конкретних решења која доприносе унапређењу положаја наших најстаријих. Морамо бити свесни да светска популација убрзано стари, те да ће за три деценије проценат старијих од шездесет година порасти за педесет одсто у развијеним земљама, док ће се тај број у земљама у развоју утростручити“.

Европски дан међугенерацијске солидарности обележава се 29. априла у име подршке различитим иницијативама свих генерација како би се скренула пажња на значај разумевања, поштовања и солидарности међу људима.