ЕВРОПСКА НЕДЕЉА МОБИЛНОСТИ – ПЕТАК ЈЕ ДАН БЕЗ АУТОМОБИЛА

Градска општина Стари град, на челу са председником општине Марком Бастаћем, подржала је и учествује у манифестацији „Дан без аутомобила у градовима и општинама” која ће се одржати у петак, 21. септембра, на позив Сталне конференција градова и општина (СКГО) свим чланицама да се уклључе у обележавање „Европске недеље мобилности”.

Председник наше општине Марко Бастаћ ће сутра (21. септембара), заједно са сарадницима, на посао доћи пешице и на тај начин подржати саму манифестацију.

Своје учешће у Европској недељи мобилности, која се ове године одржава од 16. до 22. септембра, поред председника Градске општине Стари град, потврдили су челници општина и градова широм Србије – Београда, Сомбора, Ниша, Шапца, Крушевца, Краљева, Сремске Митровице, Лознице, Пирота, Смедерева, Лесковца, Врања као и председници општина Бела Паланка, Лапово, Осечина, Баточина, Врбас, Мионица, Прешево, Србобран, Бачки Петровац, Гаџин Хан, Аранђеловац, Бечеј, Кањижа, Свилајнац, Бачка Топола, Чајетина, Сокобања и градских општина Стари Град из Београда и Пантелеј из Ниша.

У манифестацији „Европске недеље мобилности”, којом се промовишу алтернативни видови саобраћаја у односу на моторизовани који користи фосилна горива, сваке године учествује преко 2000 градова и општина из 45 држава са више од 250 милиона становника, који на тај начин исказују своју солидарност са принципима одрживе урбане мобилности. Циљ манифестације је да се промотивно и спровођењем макар једне трајне мере учини напор да се смањи коришћење путничких аутомобила и побољшају услови за јавни саобраћај, кретање бициклиста и пешака.

Ове године, СКГО је у оквиру „Европске недеље мобилности” организовала акцију „Дан без аутомобила у градовима и општинама”. Тема овогодишње кампање је мултимодалност – комбиновање различитих видова превоза и због тога одабран је слоган „Комбинуј и крећи се!“