ДАНИ ЕВРОПСКЕ БАШТИНЕ НА СТАРОМ ГРАДУ

Традиционална културно-туристичка манифестација Дани европске баштине, када врата отварају музеји, градска здања, историјске куће и легати, траје до 8. октобра. У промоцију великог културног наслеђа које се налази на територији општине Стари град ове године су се, између осталих, укључили Народни музеј, Амбасада Француске у Београду, Народна банка Србије, Дом Народне скупштине Републике Србије, као Скупштина града Београда и Нови двор.

Народни музеј представиће популарну београдску мумију из Археолошке збирке Филозофског факултета у Београду. Током стручног вођења посетиоци ће сазнати како је Хаџи Павле Риђички допремио у Београд Несминову мумију, али и много тога о култу мртвих, мумификацији, историји и култури птоломејског Египта. Овај редак експонат Хаџи Павле Риђички купио је у Египту 1888. године, не за себе него за српски народ и поклонио Народном музеју. Као и ранијих година мумија ће бити приказана у Капетан Мишином здању.

Термини стручног вођења: 25. и 26. септембар од 12 часова, 10. октобар од 12 до 13 часова, 20. октобар од 12 до 13 сати и 31. октобар од 12 до 13 сати.

Амбасада Републике Француске у Београду отвориће врата резиденције и вртова у Париској улици. Зграда је европски и светски бисер архитектуре “арт декоа” и спада у најлепша београдска здања. Водич ће упознати посетиоце са историјом, архитектуром, уметничким делима, коју су наменски, као Француски легат и посланство, изградили француски и српски градитељи у периоду од 1928-1935.године. Обилазак траје од 45 до 50 минута, у четвртак 27. септембра у 15 часова.

Обавезно је пријављивање у инфо центру Туристичке организације Београда, Кнез Михаилова 56, 011/2635-622, 2635343.

Дом Народне скупштине Републике Србије на Тргу Николе Пашића за све посетиоце биће отворен 29. и 30. септембра од 10 часова, док је разгледање Скупштине града Београда – Старог двора заказано за 30. септембар, од 11 часова.

Дворски комплекс код Пионирског парка један је од највреднијих амбијената историјског језгра Београда, формиран у размаку од средине 19. века до почетка треће деценије 20. века. Стари двор заједно са зградом Новог двора (зграда Председништва на Андрићевом венцу) данас представља симбол владавине две династије, Обреновић и Карађорђевић. Саграђен је у периоду од 1881. до 1884. године на углу улица Краља Милана и Дворске, према пројекту архитекте Александра Бугарског, а на основу замисли и према упутствима самог краља Милана Обреновића. Након Другог светског рата пренамењен је у административни објекат, а од 1961. године у њему се налази Скупштина града Београда. Обилазак води историчарка уметности Гордана Гордић.

И за ове посете обавезно је пријављивање у инфо центру Туристичке организације Београда, Кнез Михаилова 56, 011/2635-622.

Обилазак здања Народне банке Србије у Краља Петра 12 заказан је за 29. септембар од 10.30, 12.30 и 14.30 часова, а пријављивање је обавезно на број телефона 3027-128 или путем мејл адресе izlozba@nbs.rs. Изложба „Новац на тлу Србије“ представиће преглед новца у употреби на територији наше земље од најраније појаве до савременог доба, праћена тематским изложбама „Процес ковања новца“ и „Динар наш новац“. Посетиоци ће моћи да погледају видео материјал, интерактивне садржаје, да се уз стручно вођење запослених упознају са историјатом Народне банке Србије и њеним велелепним здањем које представља ремек дело у српској архитектури 19. века и да као сувенир добију поклон новчаницу са својим ликом.