ЂАЦИ ГЕНЕРАЦИЈА СА ОПШТИНЕ СТАРИ ГРАД ПОСЕТИЛИ БРИСЕЛ

Група од 13 ђака генерација, средњошколаца и средњошколки са територије општине Стари Град, имало је прилику да, од 4. до 7. септембра, буде у студијској посети Бриселу.

Овај програм. под називом „Посете институцијама и државама чланицама Европске уније“, реализује се већ пету годину за редом захваљујући подршци и доброј сарадњи Делегације Европске уније у Србији и Градске општине Стари град.

Староградски ђаци генерације су у оквиру студијског путовања имали јединствену прилику да упознају институције Европске уније (ЕУ) и начин њиховог функционисања, да сазнају нешто више о различитим програмима за младе, као и да се упознају и истражују заједничко европско културно наслеђе кроз посете музејима.

Када су у питању институције староградски ђаци генерације посетили су Генерални Директорат за Образовање, омладину, спорт и културу у оквиру Европске Комисије, где су се упознали са различитим програмима за младе – програмима вололонтирања у оквиру European Solidarity Corps програма, као и о различитим програмима студирања и размена кроз имплементацију програма Еразмус+. Током предавања о овом програму имали су прилику да покажу своја знања о ЕУ и да дискутују о приоритетима европске Стратегије за младе за период 2019 – 2027.

Поред званичних институција и Европског парламента, средњошколци су се упознали и са радом омладинске и think tank организације. У OBESSU-у – кровној организацији Уније средњошколаца Европе су сазнали више о омладинском активизму и значају ученичких парламената, као и партиципацији младих у оквиру локалне заједнице, а у Wilfried Martens Centru за европске студије са think tank организацијама ЕУ и истраживачким процесима.