„ЗЕЛЕНИ КРОВ“ ОШ „ДРИНКА ПАВЛОВИЋ”: ОДРЖАНА ЕДУКТИВНА РАДИОНИЦА ЗА УЧЕНИКЕ И ПРОФЕСОРЕ О ВАЖНОСТИ ОДРЖИВОГ РАЗВОЈА И ОЧУВАЊА ЖИВОТНЕ СРЕДИНЕ

ОШ „Дринка Павловић” је прва у низу староградских школа која може да се похвали да је добила свој „зелени кров“, као нови едукативни простор за еколошке радионице и практичну наставу основаца о „зеленим градовима“, очувању и заштити животне средине, енергетској ефикасности и одрживом развоју. „Зелени кров“– башта површине 152 квадратних метара изграђена је на тераси школске зграде, прекривена је стазама и баштицама у којима расту различите вишегодишње биљке, мало грмље и дрвеће, седуми и траве које се редовно заливају аутоматским системом за наводњавање.

Данас је „зелени кров“ постао права „еколошка учионица под ведрим небом” на којој су професори Биолошког факултета Универзитета у Београду, доцент др Томица Мишљеновић и проф. др Милован Вујичић одржали интерактивну радионицу са ученицима четвртог и петог разреда и њиховим професорима биологије и хемије о значају и важности оваквих зелених пројеката, посебно у урбаним срединама, које се по микроклими  у много чему разликују од климатских услова окружења великих градова и сеоских средина.

Данашњој радионици, поред заинтересованих школараца,  присуствовали су в.д. директорка школе Биљана Поповић са сарадницима, Ана Митић Радуловић, координаторка пројекта УНПД-а, као и заменица начелника општинске Управе Наташа Гавриловић и шеф одсека за пројекте Одељења за друштвене делатности и пројекте развоја Снежана Вуковић, испред општине Стари град, која је реализовала „Зелени коров моје школе.“

„Пресрећни смо јер смо добили „зелени кров“. Видите реакцију наше деце. Активна су, радознала, постављају питања. Ово је сјајно, основци имају практичну наставу под ведрим небом“, износи своје утиске в. д. директорка „Дринке“ Биљана Поповић.

Професорка биологије Дијана Вукадиновић Матић, која је довела своје петаке, истиче значај оваквих зелених пројеката за развијање еколошке свести и практичних знања код младих људи.

„Промовишемо биолошки и еколошки освешћен начин живота у очувању животне средине“, оценила је данашњу радионицу професорка биологије, док су њени ученици бројним питањима о врућини, киши, дрвећу, хладу … засипали доцента Томицу Мишљеновића, који им је говорио како зелени кров и зеленило смањују загађење ваздуха који дишемо, како дрвеће производи кисеоник, прави хлад и снижава температуру у великим градовима, како зелени кров штеди енергију и смањује топлоту коју њихова школа испушта у околину…

Општина Стари град је реализовала „Зелени коров моје школе“ у оквиру пројекта „Локални развој отпоран на климатске промене“ Програма Уједињених нација за развој (УНДП), и уз  подршку Глобалног фонда за животну средину (ГЕФ). Радионици је испред УНДП-а  присуствовала координаторка пројекта Ана Митић Радуловић.

„Сарадња са општином Стари град и Биолошким факултетом је за сваку похвалу. Драго ми је да се теме везане за „рањивост“ градова на климатске промене комуницирају на адекватан начин са најмлађим суграђанима. Пре свега јер они сами показују да су веома заинтересовани за ове теме, јер је ово права интерактивна радионица. Истичем да сам посебно задовољна да је „зелени кров“ ове школе изведен на одличан начин и што је пројекат награђен и за иновативност јер су у њега, поред биодиверзитета, укључене и  области енергетске ефикасности, заштите животне средине и одрживог развоја“, изнела је своје утиске Ана Митић Радуловић.

Шеф одсека за пројекте Одељења за друштвене делатности и пројекте развоја Снежана Вуковић, истиче да ће се Градска општина Стари град  и убудуће залагати за реализацију и подршку пројектима који укључују имплементацију „зелених кровова“, јер је начињен први корак у дугорочном плану да се промовишу одрживост и креира здравије и зеленије животно окружење за све Старограђане, што кроз заједничко деловање грађана и локалне самоуправе ствара здравије друштво и локалну заједницу.

„Поносни смо и захвални што смо, уз непроцењиву подршку УНДП-а, успели да у сарадњи са школом реализујемо пројекат „Зелени кров моје школе“ и омогућимо ученицима да уче о одрживости, биологији и екологији из прве руке. Имајући у виду да се цела планета суочава са утицајима климатских промена, постављање зеленог крова на тераси ОШ „Дринка Павловић” не само да представља велики корак напред за нашу заједницу, већ је и снажан симбол наше посвећености очувању околине. Овај пројект не само да ће обогатити животе наших ученика пружајући им предиван природни простор за учење и игру, већ ће и помоћи у смањењу урбаних „топлотних острва” и побољшању  квалитета ваздуха у нашем окружењу. Зелени кровови, као што сте могли да чујете од наших предавача, наставница и учитељица, доносе многе користи грађанима и друштву у целини – смањују енергетске трошкове, промовишу биодиверзитет и пружају естетске и менталне користи за све нас заједно и друштво у целини“, поручила је Снежана Вуковић, по завршетку данашње радионице на „зеленом крову“ ОШ „Дринка Павловић“.