МАТЕМАТИЧКА ГИМНАЗИЈА ОБЕЛЕЖИЛА ДАН ШКОЛЕ – 57.ГОДИШЊИЦА ОД ОСНИВАЊА ИНСТИТУЦИЈЕ ОД ПОСЕБНОГ НАЦИОНАЛНОГ ИНТЕРЕСА ЗА РЕПУБЛИКУ СРБИЈУ

Математичка гимназија, јединствена средња школа у Србији за талентоване ученике у области математике, информатике и природних наука, обележила је данас Дан школе и 57. годишњицу од њеног оснивања, придогном свечаношћу. Прославу, школе и од 2019. године, институције од посебног националног интереса за Републику Србију, својим присуством увеличали су председник Скупштине Републике Србије Владимир Орлић, министарке у Влади Републике Србије – науке, технолошког развоја и иновација Јелена Беговић и здравства Даница Грујичић, државни секретар министарства просвете проф.др Ивица Радовић, председник Скупштине општине Стари град Душан Петрић, епископ Петар из Архиепископије београдско-карловачке, викар Патријарха Порфирија, представници Амбасаде Италије, родитељи, садашњи и бивши професори и ученици ове јединствене и престижне гимназије у Србији и свету.

Након поздравних говора високих званица, присутнима се обратила директорка Математичке гимназије Мирјана Катић. У емотивном говору, она се захвалила представницима државних институција, граду, општини, многобројним фондацијма и донаторима, а пре свега бившим професорима и ученицима Математичке гимназије, ма где били широм Планете, на несебичној помоћи коју пружају овој образовној установи, која представља нашу садашњост, али и бољу будућност.

„Наша снага, снага свих бивших и садашњих ученика и професора, је јединство у љубави и несебичности према Математичкој гимназија“, истакла је Мирјана Катић.

Ученици Математичке гимназије су у протеклих годину дана својим знањем на међународним такмичењима, олимпијадама, балканијадама и другим светским такмичењима из математике, физике, хемије, информатике, географије, астрономије и шаха освојили 227 медаља знања – 40 златних, 101 сребрну и 86 бронзаних медеља, и исто толико пута нас све заједно обрадовали!

Председник Скупштине РС Владимир Орлић, и сам бивши ученик ове престижне гимназије, доделио је сваком члану тима Математичке, а учествовали су на 25  светских такмичења,  по лап-топ врхунских перформански, нао награду државе Србије овим шампионима и амбасадорима знања наше земље..

Поводом Дана Математичке гимназије општина Стари град је уступила  овој престижној школи на коришћење 3 Д штампач.

„Захвалила бих се нашој општини Стари град што је увек уз нас. Пуно нам је помогла да ове године одемо у Париз и да учествујемо на светском такмичењу из роботике. Данас нас је, поводом Дана школе, обрадовала специјалним 3Д штампачем који ће значајно унапредити рад секција Математичке гимназије“, поручила је овим поводом директорка школе од националног интереса Мирјана Катић.