ДИРЕКТОРИ ОСНОВНИХ И СРЕДЊИХ ШКОЛА НА САСТАНКУ СА ПРЕДСЕДНИКОМ ОПШТИНЕ

Председник општине Стари град Радослав Марјановић одржао је  састанак са директорима седам основних и дванаест средњих староградских школа, којем су присуствовали државни секретар у Министарству просвете, науке и технолошког развоја Душан Кићовић и начелник Школске управе Београда Драган Филиповић.

На састанку је било речи о приоритетима будуће сарадње Градске општине са основним и средњим школама које се налазе на њеној територији.

Општина Стари град као локална самоуправа жели да успостави чврсту сарадњу са образовним институцијама. Иако нема надлежности у области просвете, општина жели да буде партнер и мост ка градским и републичким инстутуцијама када су у питању проблеми са којима се суочавају све школе. Идеја је да следеће године, а и сваке наредне, кроз програмско и кавлитетно креирање буџета финансирамо важне пројекте. Пошто буџет општине није велики, за почетак ћемо дефинисати ургентне проблеме и решавати их у најскоријем року“, истакао је на састанку са директорима школа председик оптшине Радослав Марјановић. Он је рекао да ће општина Стари град пружити сваки вид подршке за пројекте који могу учествовати на републичким и градским конкурсима, али и на конкурсима код фондова Европске уније.

Државни секретар у Министарству просвете, науке и технолошког развоја Душан Кићовић похвалио је иницијативу општине Стари град да активно учествује у решавању проблема школа на територији општине. „Општина Стари град имаће помоћ Министарства просвете у намери да унапреди квалитет образовања у својим школама. Министраство ће се трудити да средства намењена школама буду распоређена равномерно, праведно и по приоритетима“, рекао је државни секретар Душан Кићовић.

Начелник Школске управе Београда Драган Филиповић истакао је важност повезивања локалне самоуправе са Градом Београдом и Министрством просвете, науке и технолошког развоја. Између осталог, начелник Драган Филиповић је казао да је највећи проблем школа нерешен имовинско-правни статус, који је кључан за израду пројеката који конкуришу за добијање средстава из буџета града или републике. Са њим су се сложили и директори школа, које су већ добиле средства за реконструкцију зграда и дворишта из различитих фондова, али због нерешених имовинских односа не могу да реализују пројекат.