„ДИГИТАЛНИ СВЕТ“ У УСТАНОВИ КУЛТУРЕ „ПАРОБРОД“

У Установи културе „Стари град“ (Пароброд) данас је, у складу са свим препорукама штаба за ванредне ситуације и уз поштовање мера, одржана додела награда учитељима и наставницима који су написали најбоље радове, као примере добре праксе, на едукативној радионици „Дигитални свет у мојој учионици“.

„Идеја је била да се помогне учитељима и наставницима, да се унапреде њихова знања (тзв.дигиталне комптенције) и употреба информационо-комуникационих технологија у реализацији образовно-васпитног процеса новог предмета – „Дигитални свет“, који је ове године уведен у први разред основне школе. Такође, посебну пажњу смо обратили на безбедност и заштиту података које деца стављају на интернет и друштвене мреже“, каже Марија Лакићевић из МВ центра за образовање и образовне политике, која је у сарадњи са Министарством просвете, науке и технолошког развоја и Заводом за унапређивање образовања и васпитања, реализовала овај програм.

На конференцији „Дигитални свет у мојој учионици“ учествовали су учитељи и наставници основних школа из целе Србије. Данас су награђени тимови наставника. Прву награду равноправно деле ОШ „Никола Тесла“ из Новог Сада за рад „Рециклирај, не фолирај“ и ОШ „Данило Киш“  из Београда, за рад „Корак по корак“, другу награду ОШ „Борислав Пекић” Нови Београд за рад „Библиотека – уживо и виртуелно“ и ОШ „Горачићи“ из Горачића за „Занимања људи у дигиталном свету и занимања некада“, а треће награђени су тимови основних школа „1000 каплара“ из Београда, за рад „Дигитални уређаји и наше здравље“ и „Живомир Савковић“ из Ковачевца, за рад „Од слике до приче“.

Организовањем овог догађаја Градска општина Стари град пружа пуну подршку дигитализацији коју је увела Влада Републике Србије и Министарство просвете науке и технолошког развоја у образовни процес. „Дигитални свет“ је нови предмет у првом разреду основне школе којим се истиче важност информатичке писмености  и коришћење дигиталних технологија будућих генерација и развој предузетништва код младих људи.