ДЕЛУЈ ЛОКАЛНО, МИСЛИ ГЛОБАЛНО – ДОСТАВЉАМО КЕСЕ ЗА РЕЦИКЛАЖУ

Последњих година велики број Старограђана у својим домаћинствима користи кесе за прикупљање папира, ПЕТ и МЕТ амбалаже, па их суботом између 20 и 22 часа износе на тротоар испред својих зграда или кућа.

До ЕКО кеса долазе тако што се позивом општинском Контакт центру (011/785-2-999) пријаве да желе да рециклирају, а кесе им се доставе на кућну адресу или их преузимају у згради општине.

Свесни значаја заштите животне средине, грађани који користе кесе за рециклажу су задовољни што у свом најближем окружењу могу да дају допринос очувању природе.

– Драго нам је што наше комшије имају развијену еколошку свест и што се редовно одазивају нашим позивима да Стари град одржимо чистим, уредним и здравим – каже члан Већа општине Марко Бастаћ и додаје да и његова породица од почетка акције учествује у рециклирању.

Акцију поделе ЕКО кеса грађанима општина Стари град је спроводила у сарадњи са ЈКП „Градска чистоћа“. Међутим, када је ово предузеће почетком 2014. године укинуло услугу достављања кеса за рециклажу, општина је становницима Старог града наставила да их испоручује на кућну адресу.

– Чињеница да брига о животној средини није на листи приоритета у нашој земљи, не сме да буде изговор да ми на локалном плану, у нашој општини, не спроводимо активности које ће унапредити и заштитити нашу околину. Поред основног циља, да се отпад раздваја на месту настанка, ова акција има и едукативан карактер, јер се грађани привикавају да размишљају о животној средини и да својим примером утичу на најмлађе – поручује Бастаћ.

Општина Стари град, заједно са Саветом за заштиту животне средине током читаве године организује различите еколошке акције, међу којима је најважнија едукација најмлађих, кроз организацију еколошких радионица у основним школама.

Подсећамо да у згради општине постоје контејнери за одлагање сијалица, неонки и батерија, које су, уколико се не одлажу правилно, велики загађивачи природне средине.

ДА ЛИ СТЕ ЗНАЛИ?

– Да би се разградила пластична флаша потребно је 500 година, док се стаклена не разгради ни за милион.

– Просечан грађанин Србије дневно за собом остави око килограм отпада.

– За производњу једне тоне папира утроши се 2 тоне дрвета. Једна тона рециклираног папира сачува 17 стабала.

– Рециклажом само једне алуминијумске лименке, уштеди се довољно енергије за тросатно напајање телевизора.

– Сваког сата у свету се одложи чак 4 тоне електронског и електричног отпада.

ШТА СЕ ОДЛАЖЕ У ЕКО КЕСУ?

ПАПИР – картонске кутије (без љепљиве траке, пластике и стиропора), браон картон, картонске кесе, свеске, исписани папир, копир папир, новине,часописе, коверте, тетрапак-кутије од сокова и млечних производа;

МЕТ – амбалажу: алуминијумске лименке од пића;

ПЕТ – амбалажу: провидне и непровидне пластичне боце од напитака, провидне боце од јестивог уља и затвараче;