ПРЕДСТАВНИЦИ ОПШТИНЕ СТАРИ ГРАД ПОСЕТИЛИ ОШ „БРАЋА БАРУХ“ ПОВОДОМ ШКОЛСКЕ СЛАВЕ – СВЕТИ САВА

Школска слава  посвећена сећању на Светог Саву – великог српског просветитеља и утемељивача образовања, првог српског архиепископа и законописца, обележен је данас као ненаставни али радни  дан, због акутуелне епидемиолошке ситуације узроковане пандемијом ковида 19.

Тим поводом представници општине Стари град, коју су чинили заменик председникa Александар Тодоровић, помоћник председника за област примарне здравствене заштите, заштите животне средине и социјалне заштите Мариа Марков и члан Већа општине Никола Благојевић, посетили су основну школу „Браћа Барух“ на Доњем Дорћолу.

Уместо традиционалне светосавске свечаности, одржан је радни састанак на коме су домаћини – директорка школе Милица Томовић, шеф рачуноводства Весна Перишић и професор техничког Радисав Живковић упознали  представнике наше општине са наставним и ваннаставним активностима, али и са текућим инвестиционо-техничким проблемима са којима се свакодневно суочава наставнички колектив и 535 ђака, који у 22 одељења похађају ову староградску школу.

„ОШ „Браћа Барух“ је у пројекту министарства „Обогаћени једносменски рад“ у коме у поподневној смени наши наставници одржавају бесплатне ваннаставне активности из различитих предмета, секције фолклора и тениса. Нажалост, због епидемије тренутно функционише, на велику радост родитеља, само школа тениса. Захваљујући овом пројекту постали смо пример „добре праксе“ за све школе у Србији“, истакла је директорка Милица Томовић и додала да је велики проблем са којима се суочавају прокишњавање крова фискултурне сале, што прети да оштети недавно реновирани паркет и мобилијал  у који су уложена знатна материјална средства из буџета школе.

„У санацији крова очекујемо помоћ и подршку наше општине јер је ургентно, а по питању планова за реновирање и уређење школског дворишта добићемо помоћ у изради пројекта којим ћемо конкурисати код надлежних секретаријата и министарства, на чему је колектив изузетно захвалан председнику општине и његовим сарадницима, од којих су неки били и наши ученици, попут Николе Благојевића“, рекла је директорка ОШ „Браћа Барух“.

Представници наше општине су у пратњи домаћина обишли школске просторије, пријатно уређене учионице за образовање основаца, трпезарију и спортску салу, где се на лицу места упознала за актуелним проблемом.

„Иако нема надлежности у области просвете, општина жели да буде партнер и мост ка градским и републичким инстутуцијама када су у питању проблеми са којима се суочавају наше школе. Искористили смо данашњи ненаставни дан да обиђемо ову школу, која је прва станица у обиласку свих староградских школа, који је иницирао председник наше општине Радослав Марјановић. Циљ је да дефинишемо све ургентне проблеме са којима се суочавају у свакодневном раду – од инестиционог одржавања, наставних средстава, спровођење наставе и  програма, како би их заједно системски решавали. Такође, колектив „Браће Барух“ смо упознали са општинским програмом бесплатне припремне наставе за све ђаке са Старог града, која ће кренути од марта месеца“, рекла је помоћник председника Мариа Марков и додала да су све староградске основне школе по нечему – посебне!

„Очигледно је да су у образовном систему препознате као водећи примери „добре праксе“ у иновативним моделима  које развијају и примењују у школовању наше деце. Општина ће помоћи унапређењу услова и квалитета образовања основаца и пружити сваки вид подршке за пројекте са којима могу учествовати на републичким и градским конкурсима, али и код фондова Европске уније“, нагласила је овом приликом Марија Марков, помоћник председника  за област примарне здравствене заштите, заштите животне средине и социјалне заштите.