DELEGACIJA GRČKE OPŠTINE RIGE OD FERE U POSETI STAROM GRADU

Gradska opština Stari grad bila u petak, 14. oktobra, domaćin delegaciji pobratimljene grčke opštine Rige od Fere. Inicijativu za organizaciju zajedničkog sastanka preuzeli su predstavnici grčke opštine, sa namerom da se predstave i upoznaju sa novim predsednikom Gradske opštine Stari grad. Kako su Stari grad i Rige od Fere od 2013. bratske opštine, cilj sastanka je bio ugovaranje nastavka dugogodišnje uspešne saradnje.

U razgovoru rukovodstva opštine Rige od Fere sa predsednikom Gradske opštine Stari grad Markom Bastaćem i predsednicom Skupštine Milom Popović, bilo je reči o razlikama u načinu izbora lokalnih vlasti, odnosno izbornom sistemu, programima koje organizuju obe opštine za svoje sugrađane, kao i o idejama za konkretizaciju i intenziviranje međusobne saradnje ove dve opštine.

Opština Rige od Fere nalazi se u grčkoj oblasti Tesalija. Nosi ime revolucionara, pesnika i nacionalnog heroja u borbi za slobodu koji je pogubljen je od Turaka 24.juna 1798. godine u Kuli Nebojša. Na Starom gradu, u neposrednoj blizini Kalemegdana, nalazi se i spomenik Rigi od Fere, na početku ulice koja nosi njegovo ime. Inicijativa o uspostavljanju saradnje potekla od strane grčke opštine, krajem novembra 2012. godine.