ПОВОДОМ ДАНА ПЛАНЕТЕ ЗЕМЉЕ ПОСТАВЉЕНЕ РЕЦИКЛАЖНЕ КАНТЕ У ОШ „СКАДАРЛИЈА“

Поводом обележавања Међународног дана планете Земље, Градска општина Стари град, у сарадњи са ЈКП „Градска чистоћа“, покренула је акцију постављања рециклажних канти у све основне школе на Старом граду, у циљу едуковања деце о важности рециклирања и очувања животне средине.

Акција постављања рециклажних канти званично је почела јутрос у ОШ „Скадарлија“, где су ученици заједно са помоћницом председника општине Мариом Марков, извршним директором за послове рециклаже ЈКП  „Градска чистоћа“ Михаилом Досковићем и представницима општинске Канцеларије за младе, одабрали најбоље место у свом школском дворишту, поставили рециклажнe кантe и показали како се чине први кораци у очувању животне средине.

„Наш заједнички циљ је квалитетнији, бољи и здравији живот Старограђана, због чега је питање заштите животне средине једно од приоритетних у нашем раду. У наредних неколико дана акција ће бити покренута у још шест основних школа. Однос деце према животној средини се гради још у најранијем узрасту, а пресудну улогу у томе има породица и друштво. Морамо да им покажемо делима и својим примером. Само на тај начин добићемо активне и одговорне особе према природи када постану одрасли људи“, рекла је помоћница председника општине Стари град Мариа Марков.

Како је најавила, општина ће у сарадњи са Црвеним крстом Стари град организовати еколошке едукативне радионице и мини такмичења, намењене најмлађим Старограђанима.

„Ми ћемо, као општина, кроз различите активности и програме, радити на подизању свести наших грађана о значају животне средине. Поменућу да смо у акцији „Озелени Стари град” посадили нове дрвореде на Дунавском кеју и да ћемо наставити са садњом дрвећа у парковима, на трговима, скверовима и у баштама наших зграда како би се створило што више малих зелених оаза у граду“, рекла је Мариа Марков и позвала родитеље и наставнике основаца да подрже своју децу и да се пријаве за акцију „Стари град мисли на рециклажу“, коју општина заједно са ЈКП „Градска чистоћа“ спроводи на Старом граду.

Михаило Досковић, извршни директор за послове рециклаже ЈКП „Градска чистоћа“, истакао је да је постављање рециклажних сетова за одлагање отпада у образовне установе пројекат који је ово јавно градско предузеће осмислило пре више од годину дана, али да није могао бити реализован због епидемије вируса корона.

„Мере које су предузете на вакцинацији грађана Београда су створиле услове да почнемо акцију у свим београдским општинама. Општина Стари град је препознала важност акције постављања рециклажних посуда у све школе на територији општине. Пакет за рециклажу се састоји од три велике канте за папир, стакло и пластику, одакле ће ЈКП „Градска чистоћа“ све то  директно одвозити на рециклажу“, рекао је Михаило Досковић поводом почетка акције у ОШ „Скадарлија“.

Овогодишњи  Међународни дан планете Земље, који се у великом делу Света  обележава од 1970. године, одржава се под мотом „Обновимо нашу земљу“, са нагласком на климатске промене.

Међународним даном наше планете истиче се глобални значај обележавања тог датума и упозорава се на опасности које прете животу на Земљи, екосистемима и урбаним зонама, услед развоја индустрије, повећане потрошње енергије, глобалног загревања и климатских промена. Циљ обележавања 22. априла је да глобална заједница постане свесна своје одговорности према планети на којој живи и да се тако смањи негативан утицај на животну средину.

Данашња активност је једна у низу коју Градска општина Стари град спроводи у сарадњи са ЈКП „Градска чистоћа“. Подсећамо да је у току заједнички акција „Стари град мисли на рециклажу“ , у оквиру које староградска домаћинства добијају бесплатан пакет еко-кеса запремине 120 литара за период од 6 месеци, у које ће одлагати само рециклиран отпад и то ПЕТ, МЕТ, ТЕТРА ПАК и папирни отпад. Такође, сва домаћинства која учествују у акцији остварују попуст од 20 одсто на рачуну Инфостана, за ставку изношења отпада.

Старограђани који желе да се прикључе акцији „Стари град мисли на рециклажу“, за пријаву и све додатне информације могу се обратити Услужном центру Градске општине Стари град позивом на телефон 011 785 2 999 или путем мејл адресе usluznicentar@starigrad.org.rs.