ПОЧЕТАК АКЦИЈЕ СПОРТСКОГ САВЕЗА СРБИЈЕ „СПОРТ ЈЕ ВАЖАН ДА БИ БИО ЗДРАВ И СНАЖАН“: ПРВИ ЧАС ОДРЖАН У ВРТИЋУ „ЛЕПТИРИЋ“ У ГОСПОДАР ЈЕВРЕМОВОЈ УЛИЦИ

Градска општина Стари град и Предшколска установа „Дечји дани“ прикључили су се великој акцији „Спорт је важан да би био здрав и снажан“, коју на националном нивоу организују Спортски савез Србије и Савез за предшколски спорт и физичко васпитање, а уз подршку Министарства омладине и спорта. Програм подразумева развој предшколског спорта, односно потпуно бесплатно физичко васпитање код деце предшколског узраста у циљу да се кроз посебно осмишљен сет вежби утиче на правилан развој, као и на повећање броја деце у спорту.

У вртићу „Лептирић“ у Господар Јевремовој улици на Дорћолу,  тим поводом je организован јавни час гимнастике за децу, којем су присуствовали Драган Шешум, координатор пројекта „Спорт је важан да би био здрав и снажан“ испред Спортског савеза Србије, Недељко Јовановић, члан Већа општине Стари град, Горан Вјештица, председник Савеза за предшколски спорт и физичко васпитање, Сања Лазовић, директорка староградске Предшколске установе „Дечји дани“, и Мирко Вујовић, секретар Савеза спортова Стари град.

„Акција је организована у сарадњи са Савезом спортова општине Стари град, а до сада смо били у девет општина у Србији, где смо са локалним спортским савезима организовали имплементацију овог пројекта. До сада је кроз њега прошло око четрдесет хиљада деце. Градска општина Стари град подржава наш рад са најмлађима и у септембру прошле године потписали смо протокол о сарадњи који се односи на реализацију спортских активности међу децом предшколског узраста. Веома је важно да деца управо у овом узрасту стекну спортске навике и крену са неком најосновнијом физичком активношћу – истакао је Горан Вјештица, председник Савеза за предшколски спорт и физичко васпитање.

Члан Већа општине Стари град и некадашњи рукометни репрезентативац Недељко Јовановић истакао је да је акција „Спорт је важан да би био здрав и снажан“ наставак добре сарадње општине и Спортског савеза Србије.

„Организација спортских активности намењених деци предшколског и школског узраста је наша обавеза, али и наше задовољство. Спорт је један од најважнијих сегмената у развоју младих, а од малих ногу треба радити на њиховом правилном моторичком развоју. У годинама пре почетка школе развија се и љубав према спорту, а сигуран сам да међу новим генерацијама има и будућих спортских шампиона којима ћемо се сви радовати“, рекао је Недељко Јовановић.

Директорка ПУ „Дечји дани“ Сања Лазовић истакла је да код деце што раније треба пробудити свест и љубав према спорту и утицати да они што мање времена проводе у кућама уз игрице и цртане филмове.

„Свесни смо колико је важно да се деца баве спортом и колико је предшколски период битан за њихов развој, јер се уз моторичке способности развијају и њихове интелектуалне вештине, дисциплина и одговорност. Добро осмишљени часови физичких вежби су нам веома важни, поготово што неколико обданишта на Старом граду нема адекватан простор за боравак деце на отвореном, па ћемо овај програм искористити на најбољи могући начин – рекла је Сања Лазовић, директорка ПУ „Дечији дани“, која је додала да ће акција која је данас покренута у вртићу „Лептирић“ бити настављена и у другим обдаништима на Старом граду.