ДАН ЗДРАВИХ НАВИКА У ОПШТИНИ СТАРИ ГРАД: „СВИ НА ВАГУ – НА КОРАК ДО ГИНИСА”

Удружење за превенцију гојазности „Сви на вагу” недавно је добило кандидатуру за Гинисову књигу рекорда за највише измерених људи на једној ваги. Тим поводом, данас је у свечаној сали општине Стари град обележен Дан здравих навика и одржана је манифестација „Сви на вагу – на корак до Гиниса”, коју је отворила председница Скупштине општине Мила Поповић.

“Општина Стари град до сада је организовала и подржала мноштво манифестација чији је циљ промоција здравља и здравог начина живота. Драго нам је да су се наши суграђани одазвали позиву да данас бесплатно преконтролишу свој метаболички статус, триглицериде, шећер у крви, витаминско-минерални статус, али и да одслушају бесплатна предавања о различитим аспектима здравља”, истакла је председница Скупштине Мила Поповић.

Предавање је одржала и председница Удружења за превенцију гојазности “Сви на вагу” Милка Раичевић, која се посебно осврнула на проблем недовољне заступљености нутрициониста у примарној здравственој заштити.

“Осим настојања да у свакој прилици промовишемо здрав начин живота и исхране, нарочито међу децом, наш циљ је и укључивање што више нутрициониста дијететичара у здравствени систем Србије. Домови здравља су углавном без нутрициониста. На пример, у Дому здравља Стари град постоји добар превентивни центар, али и он је остао без нутриционисте”, каже Милка Раичевић. “На територији града Београда, у оквиру примарне здравствене заштите, постоји свега седам нутрициониста, који су распоређени у три дома здравља.”

На скупу је било речи и о узроцима и последицама гојазности деце и младих, значају витамина и минерала у исхрани, идејама за здраво кување, а скупу су се придружиле и бројне организације као што су Удружење жртава насиља “Хајр”, Омладина ЈАЗАС-а, Асоцијација “Жена плус”.