„СПОРТ ЈЕ ВАЖАН ДА БИ БИО ЗДРАВ И СНАЖАН“: У ОКВИРУ „ДАНА ПРЕДШКОЛСКОГ СПОРТА“ СТАРОГРАДСКИ МАЛИШАНИ И ЊИХОВИ РОДИТЕЉИ ПОКАЗАЛИ СВОЈЕ СПОРТСКО УМЕЋЕ НА ДОЊЕМ ГРАДУ

Градска општина Стари град и Предшколска установа „Дечји дани“ учествују у великој акцији „Спорт је важан да би био здрав и снажан“, коју на националном нивоу организују Спортски савез Србије и Савез за предшколски спорт и физичко васпитање, уз подршку Министарства омладине и спорта.

Централни „Дан предшколског спорта“ на Старом граду одржан је данас на Доњем Калемегдану, код Куле Небојша, у оквиру „Недеље предшколског спорта“. Староградски малишани окупили су се својим родитељима  са жељом да заједно покажу своје умеће и знање у десет спортских дисциплина, које су стекли вредно вежбајући у својим вртићима.

Својеврсној промоцији здравог начина живота и правилног развоја деце, присуствовали су Недељко Јовановић, члан Већа наше општине, Сања Лазовић, директорка староградске Предшколске установе „Дечји дани“, Драган Шешум из Спортског савеза спортова и Мирко Вујовић и Горан Вјештица из Савеза за предшколски спорт и физичко васпитање.

Некадашњи рукометни репрезентативац Недељко Јовановић поздравио је мале спортисте и њихове родитеље, пожелео им диван спортски дан, и истакао да је програм „Спорт је важан да би био здрав и снажан“ наставак добре сарадње наше општине и Спортског савеза Србије.

„Спорт је важан за правилан психо-физички развој младих људи. Љубав према спорту се развија у годинама пре поласка у школу. Сигуран сам да ће међу вама бити будућих спортских шампиона и репрезентативаца у разним спортовима“, поручио је Јовановић и нагласио да је организација спортских активности за децу предшколског и школског узраста право задовољство јер је промоција спорта важан сегмент рада општинe Стари град.

Екипе састављене од малишана, потпомогнуте мамама и татама „такмичиле“ су се у одбојци, „биг фут скијама“, „икс-окс школици“, потезању конопцa, кросу, бацачким дисциплинама и другим игрицама спретности и сналажљивости, све уз подршку тренера „Сарса“ и маскоте „Спортиша“ – Тигра „Ристе – спортисте“. Било је важно учествовати.

Програм „Спорт је важан да би био здрав и снажан“ подразумева потпуно бесплатно физичко васпитање код деце предшколског узраста са циљем да се се кроз посебно осмишљене вежбе утиче на правилан моторички развој малишана, као и да се што више деце активно бави спортoм.

Општина Стари град и општински Савез спортовa успешно су организовали низ спортских такмичења за ученике основних и средњих школа. Спортска такмичења у рукомету, малом фудбалу, одбојци и кошарци поново су се вратила на терене староградских школа.