ДАН ОШ „ДРАГАН КОВАЧЕВИЋ”: ВИСОКЕ ЗВАНИЦЕ ПРИСУСТВОВАЛЕ ОТВАРАЊУ КАБИНЕТА ЗА ФУНКЦИОНАЛНУ ПРОЦЕНУ ВИДА И МЕЂУНАРОДНОМ СИМПОЗИЈУМУ „ПРОЦЕНА ВИДА И ВИЗУЕЛНО ФУНКЦИОНИСАЊЕ“

Староградска Основна школа за заштиту вида „Драган Ковачевић” обележила је данас Дан школе отварањем првог кабинета за функционалну процену вида и Првим међународним симпозијумом  „Процена вида и визуелно функционисање“, који је одржан у великој сали Градске општине Стари град.

Свечаности су,  уз многобројне госте, колеге из образовних установа, родитеље ученика и колектив школе, присуствовали супруга председника Републике госпођа Тамара Вучић, први потпредседник Владе и министар просвете, науке и технолошког развоја Бранко Ружић и председник Градске општине Стари град Радослав Марјановић.

Високе званице су у пратњи домаћина, директорке Силване Павловић,  након химни Републике Србије и ОШ „Драган Ковачевић“, које je извео инклузивни хор ове јединствене школе, свечано отвориле први кабинет за функционалну процену вида, који је од великог значаја за наставни процес, и који је прилагођен сваком ученику.

„Отварањем и опремањем овог кабинета на најефикаснији начин приступамо потребама наше деце, уз коришћење савремених наставних методе и технике“, рекла је директорка Павловић и посебно захвалила госпођи Тамари  Вучић, министру Ружићу и председнику Марјановићу што су својим присуством увеличали Дан школе која је после више од пола века данас модерна васпитно-образовна установа у којој су се школовале бројне генерације деце са оштећеним видом, а многи завршили факултете и стекли највиша академска звања.

На свечаном отварању међународног симпозијума  „Процена вида и визуелно функционисање“ присутним учесницима и званицама се обратила супруга председника Републике Тамара Вучић која је истакла да никад не смемо заборавити да се, како каже наш нобеловац Иво Андрић, у деци обнавља и чисти река човечанства.

„Зато сматрам значајном сваку тему  која под светла рефлектора ставља децу и њихов развој. И да се са дужном скромношћу надовежем на нобеловца који концизним исказом уме рећи велике истине, морамо у сваком тренутку радити на добробити наше деце како би наша река, понекад и загађена приливом дневне негативности и људске небриге, ипак дошла до свог одредишта које представља мир и добро за сваког појединца људске заједнице. Сваки корак који учинимо на овом путу може нам се учинити мали и неважан, али на крај пута не стижу они који праве велике кораке, него они који имају довољно снаге, одлучности и упорности да на свом путу не одустану упркос умору и препрекама“, истакла је Тамара Вучић.

Основна школа за заштиту вида „Драган Ковачевић” oснована je 1954. године. Почела је да ради на иницијативу професора Ивана Станковића у Основној школи „Радоје Домановић“ са два комбинована одељења за слабовиде ученике. Школске 1970/1971. године почиње са радом Основна школа за заштиту вида „Драган Ковачевић“.

„Три кључне речи које су значајне за рад наше школе су: Понос – колектива и ученика школе, Прилагођавање – образовања деци са посебним потребама и Подршка – општине, Града и министарства“, поручила је директорка  ОШ за заштиту вида „Драган Ковачевић“ Силвана Павловић учесницима првог међународног семинара.
Добра организација рада, као и ентузијазам и залагање наставника ове школе стварају успешне ученике који се раме уз раме равноправно такмиче са својим вршњацима. О томе говоре бројна такмичења, многе награде на такмичењима из певања, рецитовања, историје, географије, биологије и спортским надметањима.