БУДИМПЕШТА, ИМПРЕСИЈА СТУДЕНАТА АРХИТЕКТУРЕ

У Кући Ђуре Јакшића у Скадарској 34, Мирјана Божидаревић, председница општине Стари град отворила је изложбу Пројектанске радионице студената Архитектонског факултета: „(Нео)Ренесансно језгро града Будимпеште – Импресије студената архитектуре“. Отварању изложбе присуствовали су поред бројних гостију и: мађарски амбасадор Шандор Пап и аташе за културу Клара Сент- Џорџ, ректор Универзитета уметности Чедомир Васић и проректор Ивана Вујић и професори Архитектонског и Универзитета уметности.

– Изузетно ми је задовољство да отворим лепу и занимљиву изложбу студената архитектуре. Кућа Ђуре Јакшића је ваш изложбени простор и ја се захваљујем студентима што су нам и на овај начин дочарали лепоту Будимпеште. У име општине Стари град заваљујем се амбасади Мађарске која је омогућила боравак наших студената у њиховом главном граду а наша општина има добру сарадњу са централном будимпештанском општином Ержебет-варош.

Покровитељи изложбе студентских радова су: Поред општине Стари град и Амбасада Републике Мађарске, Архитектонски факултет и Универзитет уметности.

Младен Петковић, студент четврте године архитектуре каже да је инспирација за изложбу мађарска неоренесанса.

– Ми смо били у Будимпешти да би смо као млади креативни људи имали своју импресију коју би онда поделили са јавношћу. Има овде различитих пројеката. Једна девојка је рецимо, представила композицију. Неки студенти су се представили фотографијом. Ја сам представио је модни атеље. Ми смо се трудили да кроз хаљине покажемо спој комерцијалног и ренесансног.

Организација Пројектантске радионице поверена је доцентима др Мирјани Ротер- Благојевић и др Гордани Милошевић-Јефтић.

У сврху прикупљања и припреме материјала за радионицу удруженим средствима амбасаде Мађарске и Архитектонског факултета организовано је студијско путовање у Будимпешту за наставнике, сараднике и студенте у новембру прошле године.

Изложба у Кући Ђуре Јакшић ће бити отворена недељу дана.