БОТАНИЧКА БАШТА ОТВОРЕНА ЗА ПОСЕТИОЦЕ

Обновљени објекат Великог стакленика, 3. октобра, свечано су отворили шеф Делегације Европске уније у Србији Мајкл Девенпорт и министар просвете, науке и технолошког развоја Срђан Вербић. Свечаности је присуствувоао члан Већа општине Стари град Петар Бојовић.

У реконструкцију стакленика Европска унија је уложила 1,4 милиона евра, док је у реконструкцију отвореног простора република уложила око 70 милиона динара. Градска општина Стари град је финансирјски помогла 2012. године рекострукцију врта, језера и пратећих објеката “Јапанског врта” са око 2,7 милиона динара.

Током радова у “Јевремовцу” сачувана је његова аутентичност. Ботаничка башта се простире на површини од око пет хектара, где се на отвореном простору налази преко 350 врста дрвећа и жбуња, домаћих, европских и егзотичних биљака, а укупан биљни фонд данас чини више од 1.500 дрвета, жбуња и зељастих биљака.

Свечаним отварањем обележено је и неколико јубилеја – 125 година од оснивања Ботаничке баште „Јевремовац”, 140 година од оснивања прве краљевске ботаничке баште у Србији и 200 година од рођења Јосифа Панчића – оснивача и првог управника краљевске ботаничке баште.

Ботаничка башта „Јевремовац” отворена је за посетиоце сваког дана од 9 до 17 часова.