БЕСПЛАТНЕ ПОСЕТЕ ИЗЛОЖБАМА ИСТОРИЈСКОГ МУЗЕЈА СРБИЈЕ

Општина Стари град, од уторка, 24. октобра, од 18 сати, почиње реализацију програма бесплатних стручно-вођених посета актуелним изложбама Историјског музеја Србије, које су намењене свим Старограђанима.

Програм, који је настао као плод успешне сарадње Градске општине Стари град и Историјског музеја Србије, почиње стручно вођеном посетом изложбама „Заоставштина Оље Ивањицки” и „Србија 1915–1916”.

Програм ће се одвијати једном месечно, а сви заинтересовани суграђани, који поседују „Староградску картицу”, могу да се за њега пријаве путем општинског Контакт центра на телефонски број 785 2 999.

Изложба „Заоставштина Оље Ивањицки”, за коју влада велико интересовање и која буди пажњу поштовалаца ликовне уметности, први пут широј јавности приказује богату заоставштину чувене уметнице. Изложба је до сада најобимнији пресек Ољиног разноврсног уметничког стваралаштва на пољу сликарства, вајарства, модног дизајна, архитектуре и поезије. Изложено је готово 200 уметничких слика, скулптура и цртежа. Између осталог и серија портрета личности које су, по уметници, обележиле прошли век, као и избор из колекција „Тесла”, „Његош” и „Царство” које је уметница урадила за Модну кућу „Мона”.

Друга изложба у програму, „Србија 1915–1916”, аутора др Душице Бојић и музејског саветника Небојше Дамњановића, настоји да, кроз до сада неизлагану архивску грађу, артефакте и фотографије што потпуније прикаже страдање и значај овог периода српске историје – током 1915. и 1916. године, када се наша земља суочила са великом епидемијом тифуса, дипломатским притисцима савезника да се одрекне ратног циља, потом, херојску одбрану Београда (1915), повлачење преко Црне Горе и Албаније, као и евакуацију на Крф, али и бројне земље Европе и Африке. Интерактивне инсталације које су део поставке на савремен начин приближавају страдање и херојство српске војске и народа у Великом рату.

Посетиоци изложбе ће у посебном делу галерије бити у прилици да виде и изложбу до сада у Србији неизлаганих слика познатог холандског сликара Гаспара ван Витела, који је већи део живота провео у Италији, због чега је познат и као Гаспаро Ванвители.

Ван Вител је један од најславнијих пејзажиста Рима и убраја се међу главне зачетнике ведута жанра пејзажног сликарства у Италији. Поставка обухвата репрезентативне примерке– два уметничка дела с краја 17. и почетка 18. века, у техници уље на платну – „Поглед на Рим са Трга Пјаца Навона” и „Поглед на Рим са Трга Пјаца дел Пополо”.