БЕОГРАДСКО „ПЕСНИЧЕЊЕ“ У ЗАГРЕБА

Удружење грађана „Дам – Даш“ из Београда, са седиштем у Македонској 21, гостовало је 16. и 17. априла у Загребу са пројектом „Песничење – јавно извођење поезије“. Суорганизатор и домаћин манифестације био је загребачки Студентски центар, док је Градска општина Стари град покрила трошкове путовања за 10 младих песника и два члана редакције удружења .

Ово је њихово прво гостовање изван Београда. До сада су организовали фестивале поезије у „Рексу“, Скадарлији и Културном центру Београда.

Удружење „Даш – Дам“ је до сада објавило 11 књига неафирмисаних песника. На књижевним вечерима представило је 350 песника које је слушало преко 4000 људи.

Песничење је 2008. године осмишљено како би се непознати уметници охрабрили за јавно излагање свога рада. На последње Песничење одржано у Београду дошло је 450 уметника и 5.000 гледалаца. Песничење, тренинг активног читања поезије у јавним просторима, одржано је и у Загребу на позив Књижевног салона Студентског центра. Градска општина Стари град је одлуком Општинског већа покрила трошкове путовања за 10 младих песника и два члана редакције удружења. Циљ ове манифестације је да подстиче неафирмисане уметнике на јавно излагање свога рада, а већ етаблирани аутори им дају подршку. У протеклих 17 месеци организовано је 16 фестивала поезије и више мањих догађаја у Београду, девет гостовања у шест градова (Панчево, Лондон, Лесковац, Рига, Врање и Нови Сад), а прикупљеним новцем од продаје улазница објављено је 12 књига поезије. Укупно је наступило више од 450 песникиња, песника, перформера, кантауторки, стрип аутора и других уметника и извођача, а на догађајима је присуствовало више од 5.000 људи, што је, тврде организатори, Песничење претворило у један од посећенијих културних догађаја у Београду.