БЕОГРАЂАНИ СЕ ПОНОВО ОКУПИЛИ У ЈЕВРЕМОВОЈ УЛИЦИ

Општина Стари град обележила је Дан општине и крсну славу Цвети традиционалном манифестацијом “Јевремова – улица сусрета”, која се одржава већ шесту годину за редом. Једна од најлепших дорћолских улица била је место сусрета, дружења и доброг расположења, где су се посетиоцима представила различита удружења, установе и верске заједнице централне градске општине.

– Срећни смо што се и ове године окупио велики број суграђана, како бисмо заједно прославили славу и уживали у богатом програму ове манифестације – рекао је Дејан Ковачевић, председник ГО Стари град

Дуж улице Господар Јевремова, која се протеже од Калемегдана до Скадарлије, Старограђанима и посетиоцима „улице сусрета“ представило се око 100 удружења грађана, институције, установе, вртићи, школе, Канцеларија за младе и Волонтерски сервис општине Стари град, Установа културе „Пароброд“, СРПЦ „Милан Гале Мушкатировић“, Дом здравља „Стари град“ иразличита културно – уметничка друштва

– Сваке године прошетам Јевремовом за славу Цвети. Поред различитих занимљивих садржаја у којима посетиоци могу да уживају, сви смо ту због дружења, што и јесте сврха ове манифестације – рекла је Мирослава Ивановић са Старог града.

Манифестацији је претходио протоколарни део славе.

Традиционалном сечењу славског колача у Саборној цркви присуствовали су председник општине Дејан Ковачевић, представници општине, гости из иностранства и многобројни Старограђани, а церемонију је увеличао својим присутвом и беседом партријах Иринеј. У оквиру свечаног отварања манифестације испред куће Стевана Стојановића Мокрањца наступили су староградски хорови, са програмом који је посвећен обележавању стогодишњице од смрти чувеног српског композитора.

Празником Цвети, који је уједно крсна слава и Дан општине Стари град, обележава се улазак Исуса Христа у Јерусалим, а слави се дан после Лазареве суботе, Врбице. Њиме се обележава последња недеља пред Исусово страдање, смрт и васкрсење.