БАШТЕ МОРАЈУ ПОШТОВАТИ ИСЦРТАНЕ ГАБАРИТЕ

Иако се прошлог лета водила полемика око потпуног уклањања башти из Кнез Михаилове улице, од те идеје се ипак одустало. „Протеривање” столова и столица замењено је – детаљним исцртавањем башти по најпознатијем шеталишту у престоници.

После више од седам или осам година, све баште ресторана у Кнез Михаиловој и у споредним улицама су по први пут означене белом бојом. Самим тим, потпуно је јасно који су габарити угоститељских објеката. До овакве одлуке дошло се управо због тога јер је ранијих година био пример да су се људи су се сударали са столовима и столицама оближњих кафића, када су пролазили Кнез Михаиловом улицом.

– Ми смо прошле године, на крају летње сезоне, уцртали неке од локала. Тренутно смо у завршној фази исцртавања свих осталих локала у Кнез Михаиловој и свим споредним улицама. Напокон ће сви имати јасан преглед докле сме да иде која башта. Такође, поред столова и столица, у оквиру габарита улазе и сунцобрани и тенде, те и они морају да прате ту линију која је исцртана на земљи – објаснио је Марко Бастаћ, председник општине Стари град.
Како је рекао, тендер за план постављања летњих башти је затворен, а пројектна документација је направљена.

– Сада план иде на потврду од стране Секретаријата за саобраћај и Завода за заштиту споменика. Када будемо добили сагласност од њих, он ће постати званичан. С обзиром да су баште већ уцртане и да општина већ контролише баште на основу пројекта од претходне године, уколико сада дође до неких мањих измена, увек их је могуће унети и ускладити са новим планом – рекао је Бастаћ.

КО КРШИ ПРАВИЛА, ГУБИ МЕСТО

Ко се не буде придржавао правила, сносиће санкције.

– Ствар која је јако битна, а коју већина угоститеља не зна јесте да уколико неко два пута изађе из габарита и сачини се записник од стране инспекције, губи право на башту до краја сезоне – истакао је Бастаћ.