БАЈРАМСКА СОФРА – СПЕЦИЈАЛИТЕТИ ОД МАРОКА ДО ИНДОНЕЗИЈЕ

Исламска заједница Србије и Културно друштво „Гајрет“, другог дана рамазанског Бајрама, организовали су Бајрамску софру. Према речима организатора, трпеза испред Бајракли џамије у Јевремовој улици представља позив на љубав, толеранцију и добре комшијске односе. Пре почетка гозбе београдски муфтија Мухамед Јусуфспахић одржао је молитву у препуној џамији, коју су могли да слушају и гости са стране.

Неколико стотина Београђана имало је јединствену прилику да ужива у традиционалним специјалитетима националних кухиња од Марока до Индонезије, и то све уз песму исламске духовне музике, коју су извели музичари из Ирана. Учешће на Бајрамској софри узели су и представници амбасада Сирије, Ирана, Египта, Турске, Азербејџана, Кувајта, Малезије… Председница „Гајрета“ Лејла Аломеровић објашњава који се традиционални специјалитети износе на бајрамску трпезу.

„Најчешће су то долме, пуњена јела, пуњени парадајз, пуњена паприка и пуњени лук. Обавезне су и разне врсте пита и слаткиша, као што су баклаве, урмашице, славујево гнездо. Међутим, видимо да су представници амбасада спремили још много тога.“

Гости у Јевремовој улици махом су били грађани Дорћола. Сви су истакли важност оваквих окупљања и упознавања својих суседа исламске вере.

„Ја сам дошао да покажем колико је лепо живети поред неких људи, који су овим скупом показали колико им је стало до обичаја, онако како то доликује нормалним људима. Бајрамска софра је беспрекорно организована. Шетајући се поред штандова са храном за око су ми запали колачи у меду из Марока и богата трпеза амбасаде Индонезије. Потрудили су се и Турци, који су мајстори за кувана јела. Види се да нису штедели. Угостили су све људе који су прилазили.“

Београдски муфтија Мухамед Јусуфспахић подсетио је окупљене да „када имамо мир са Богом, заправо имамо мир у себи, а онда и према свему и свакоме кога је Бог створио.“

Рамазански Бајрам један је од најрадоснијих празника у исламу. Траје три дана и њиме се завршава једномесечни пост током којег се муслимани од зоре до заласка сунца уздржавају од јела, пића, лоших мисли и дела.

Одржавање Бајрамске софре подржали су општина Стари град, Министарство вера и Министарство за људска и мањинска права. Гости бајрамске трпезе били су Мирјана Божидаревић, председница општине Стари град, Мило Ковачевић, заменик начелника Општинске управе, Светозар Чиплић, министар за људска и мањинска права, Богољуб Шијаковић, министар вера, као и министар полиције Ивица Дачић.