СПОМЕН ПЛОЧА ДУШАНУ МАТИЋУ

Драшко Ређеп, књижевни критичар, Боривоје Калаба, председник општине Ћуприја и Мирјана Божидаревић, председница општине Стари град открили су данас, спомен плочу на згради у Војводе Добрњца 26, где је живео Душан Матић. Председница општине је поздравила многобројне угледне госте и истакла да општина Стари град подржава многобројна културна догађања у граду, да наставља да учествује у акцији „Вратити дуг писцима“ и да је ово треће обележје који су већ добили Меша Селимовић и Скендер Куленовић.

– Дом великог песника, есејисте и романописца у Војводе Добрњца 26 био је последњи аутентични београдски књижевни салон. Матић је овде живео 39 година и завијеним степеница до његовог стана прошла су велика имена из света културе као Пол Елијар и Андрић. Матић је све нас научио разговору – поручио је Драшко Ређеп.

Поред бројних гостију отварању спомен плоче присуствовао је и Боривоје Калаба, председник општине Ћуприја, родном месту Душана Матића.

– Ми одржавамо Дане Душана Матића већ 59 година, где сваке године, између осталог, награђујемо најбоље писце. У нашем музеју постоји соба Душана Матића где се чувају књиге и личне ствари, чак и његов чувени шал, које су припадале познатом књижевнику.

Душан Матић(1898-1980), као дете чиновника са породицом се селио из места у место. Гимназију је завршио у Београду а факултет у Паризу. Са књижевним истомишљеницима 1930. основао је надреалистички покрет. Временом дом Матићевих постао је несвакидашња причаоница где су се окупљали људи од пера и где су се учили млади људи како да разговарају.