“А 5 ДАНА СОЛУНА” – ПРЕГРШТ УТИСАКА И ПОЗИТИВНЕ ЕНЕРГИЈЕ

Група од 40 младића и девојака са Старог града вратила се из студијске посете Солуну, овогодишњој Европској престоници младих, коју је, од 21. до 26. октобра, организовала ГО Стари град и њена Канцеларија за младе. Студенти, ђаци и чланови невладиних организација, изабрани на основу јавног конкурса, током петодневне посете имали су садржајан програм и бројне сусрете. Обишли су градску већницу и сусрели се са представницима омладинских организација из области предузетништва, заштите животне средине, волонтирања и невладиног сектора.

Такође, посетили су Византијски и Археолошки музеј, присуствовали предавањима на универзитетима Шефилд и Аристотел, као и свечаностима поводом Св. Димитрија, славе града Солуна. Незабораван део посете био је обилазак српског војничког спомен-гробља Зејтинлик.

– Изузетно смо задовољни како је пројекат ” А 5 дана Солуна” реализован. Остварили смо све планиране активности. Посебно бих издвојио састанак са представницима Града Солуна и предавања на Аристотел и Шефилд универзитетима, која су нашим студентима приказала услове студирања на грчким приватним факултетима – рекао је координатор пројекта Ђорђе Спасић.

Захваљујући пројекту студијских посета европским престоницама младих и културе, који општина и Канцеларија за младе Стари град спроводе већ четири године, до сада је 150 Старограђана, узраста од 18 до 30 година, имало прилику да се упозна са значајним институцијама и културним установама европских градова.

Једна од учесница студијског путовања је Ана Хелајзен, ученица четвртог разреда Треће београдске гимназије.

– Најјачи утисак ми је оставило дружење са учесницима и са координаторима пројекта из староградске Канцеларије за младе, захваљујући којима је све протекло јако добро. Упознала сам се са радом универзитета у Грчкој, тако да бих прво издвојила предавање канадског професора о лидерству на Шефилд универзитету. Мени је највише значио контакт са људима из УНЕСКО – а, пошто планирам да волонтирам у некој невладиној организацији, а УНЕСКО је једна од мојих опција – каже Ана, и додаје да намерава да студира у иностранству међународне односе, а нада се да ће учествовати и у новим пројектима Канцеларије за младе.

Подсећамо да је прва група младих Старограђана 2010. године посетила немачки град Есен, тадашњу ЕУ престоницу културе. Пројекат је настављен 2011. упознавањем финског града Турку и Талина у Естонији. Следили су португалски Гимараеш, Брага и Порто (2012), а прошле године је 25 младих посетило Кошице у Словачкој. Делегација од 24 талентована ученика староградских средњих школа боравила, од 16. до 21. септембра ове године, у студијској посети престоници ЕУ – Бриселу, која је реализована уз подршку Делегације Европске уније у Србији, општине Стари град и Београдске отворене школе (БОШ).