46. ЗЛАТНО ПЕРО БЕОГРАДА – 11. МЕЂУНАРОДНИ БИЈЕНАЛЕ ИЛУСТРАЦИЈЕ

 

Више од 200 аутора из 24 земље окупило се на 46 – том “Златном перу”, међународном бијеналу илустрације у павиљону “Цвијета Зузорић” у Београду. Покровитељи манифестације су Министарства културе Републике Србије и Градске општине Стари град, која је и донатор награда. 46. Златно перо су отворили министар културе Предраг Марковић и заменица председнице ГО Стари град Ана Даниловић. УЛУПУДС je доделио захвалницу ГО Стари град.
Kустос УЛУПУДС-а Дијана Милашиновић Марић доделила је награде најбољим ауторима чије је радовеодабрао Међународни жири у саставу: Љиљана Ћинкул, историчар уметности (Србија), Ејнар Турковски, илустратор (Немачка), Натан Јуранчић, илустратор (Словенија), Љиљана Живковић, илустратор (Србија), Драгољуб Варајић, керамичар и илустратор (Србија).
Гран – при и Награда “Политикиног забавника”, припале су Драгану Бибину за илустрацију књиге “Бунтовници”.

– Осим велике бројности учесника и високог квалитета, фестивал ћемо памтити по присуству савремених српских илустратора који су ове године на изложби доминантни по квалитету, – изјавила је кустос УЛУПУДС-а Дијана Милашиновић Марић. Према њеним речима, појавиле су нове младе снаге које парирају светским трендовима у илустрацији.
Међународно „Златно перо Београда“ 2011. понела су три уметника: Ивица Стевановић, Нина Буњевац и Катарина Зарић.
– Ово је стварно потпуно изненађење за мене, пошто сам ја са Ликовне академије и нисам баш неки илустратор, – каже добитница награде ликовна уметница Катарина Зарић.
На 46. Златном перу Београда приказане су илустрације за одрасле и децу, које су намењене књигама, новинама, електронским медијима, различитих уметничких израза и техника.
Изложба, која траје до 23. новембра, уз низ занимљивих пратећих програма у београдским галеријама, даће посетиоцима леп увид у развој илустрације код нас и у свету.
Организатор изложбе Удружење ликовних и примењених уметника и дизајнера Србије – УЛУПУДС, труди се да сваки пут унапреди и реализује одржавање изложбе, како би она постала један од најзначајнијих културних дешавања на подручју Београда, Србије и целе регије. Томе доприноси и чињеница да изложбу илустрације након Београда, може да упозна и публика на гостујућим изложбама у галеријама широм Србије (Панчево, Суботица, Пријепоље, Чачак, Трстеник, Смедерево, Сомбор, Ниш).
Њен континуитет и трајање од преко 50 година, сведочи о вредности и величини ове манифестације.