ЗАХВАЛНИЦА КРАЉЕВА ГРАДСКОЈ ОПШТИНИ СТАРИ ГРАД

Реон Краљева је 3. новембра прошле године у раним јутарњим сатима погодио земљотрес јачине 5, 4 рихтерове скале и том приликом однео два људска живота и причинио велику материјалну штету.

Непосредно по земљотресу граду је пристигла неопходна помоћ државе, шире друштвене заједнице и грађана Србије који су исказали велику солидарност са Краљевчанима како би се што пре санирале последице.

Градска општина Стари град и општинско Јавно предузеће “Пословни простор” одмах су упутили два милиона динара хитне материјалне помоћи и неопходну опрему Здравственом центру „Студеница“. Градоначелник Љубиша Симовић приредио је 3.11. 2011. пријем за све који су помогли и допринели обнови и реконструкцији Краљева и околине. ГО Стари град је добила захвалницу града Краљева. Осим државе, обнову града и помоћ Краљевчанима пружили су и велики број донатора и волонтера.

– Државне институције и шира друштвена заједница допринеле су брзој обнови нашег града. Нисмо наишли ни на једна затворена врата. Свако је помогао колико је могао, а ми нисмо тражили више од неопходног, – истакао је градоначелник и у име Краљевчана захвалио се свима на помоћи. Нагласио је морални значај доласка великог броја волонтера из целе Србије који су у првим данима после земљотреса помагали на рашчишћавању терена.
После свечане академије на коме се обратио и министар за локалну самоуправу у Влади РС Милан Марковић, задужен за реализацију државног програма обнове, одржан је пријем за присутне. У непосредном разговору члана Већа Ристе Раца, који је представљао нашу Општину, и градоначелника Краљева, домаћини су изразили захвалност на пруженој материјалној помоћи. Осим тога Стари град је Здравственом центру „Студеница“ упутио и већу количину неопходне опреме за болницу, а сарадња је остварена и са институцијама које се баве социјалним збрињавањем и помоћи старим лицима. Ристо Рацо је истакао да ће Стари град и Краљево успостављену сарадњу проширити на свим нивоима у наредном периоду.

Уплаћено 2,5 милијарде динара

Градоначелник Симовић је истакао да још није познат пун износ штете, која само на стамбеним објектима, без помоћних објеката у домаћинствима, износи око 30 милиона евра. Томе треба додати штету коју су претрпели привреда, здравство, школство, културни и верски објекти…
– На жиро – рачун за помоћ Краљеву уплаћено је 2,5 милијарди динара, од чега су око 350 милиона донације, а остало је уплатила Влада из државног буџета. Највећи део је утрошен на изградњу 463 монтажне куће, затим за санацију 13.000 кућа и око 7.000 станова, као и за статичку санацију 32 зграде. Помоћ за неки вид санацијепримило је око 24.000 породица.
– Око 25 зграда у Доситејевој улици још није поправљено, јер је влада Србије конкурисала за кредит код Европске инвестиционе банке. Ако средства буду одобрена, уместо оронулих зграда биће изграђен нов стамбени блок,- казао је градоначелник Краљева.