У ДВОРИШТУ ОШ „КРАЉ ПЕТАР ПРВИ“ СВЕЧАНО ЈЕ ОТВОРЕН КОШАРКАШКИ ТЕРЕН У ЧАСТ 100 ГОДИНА КОШАРКЕ У СРБИЈИ

У дворишту ОШ „Краљ Петар Први“ у Београду, свечано је отворен кошаркашки терен, у част 100 година кошарке у Србији, 75 година од оснивања КСС, 60 година од освајања прве медаље на Светским првенствима и 305 година од оснивања ОШ „Краљ Петар Први“.
Свечаности су присуствовали министар спорта Зоран Гајић, заменик председника општине Стари град Александар Тодоровић, члан општинског већа Недељко Неђо Јовановић, амерички амбасадор Кристофер Хил, бројне званице из света кошарке и спорта – председник КСС Предраг Даниловић, генерални секретар КСС Златко Болић, селекторка женске кошаркашке репрезентације Марина Маљковић, репрезентативка Србије Саша Чађо, бивша репрезентативка и селекторка У20 женске репрезентације Дајана Бутулија, као и доајен српске кошарке Братислав Бата Ђорђевић, који је, испред Удружења „Живимо здравије“, иницијатор ове лепе акције, уз велику подршку КСС. Донатор новог терена je Срђан Тодоровић, из српске дијаспоре у Америци.

Свечаност је улепшао хор ОШ „Краљ Петар Први“ који је отпевао химну „Боже правде“ и песму „Ово је Србија“. Присутне је први поздравио директор школе Младен Стевановић, затим Братислав Ђорђевић подсетивши да је на том терену почела славна кошаркашка српска историја.

„Бављење спортом за децу и омладину је од непроцењивог значаја, посебно у овим савременим временима. Значајније је и од учења математике, јер је здравље и здраво одрастање приоритет. У том циљу смо добили овако леп терен. Честитам и школи „Краљ Петар Први“ вредан јубилеј и желим много среће свима који ће ту да тренирају“, поручио је министар спорта Зоран Гајић.

Подсећамо да је у дворишту ОШ „Краљ Петар Први“ почела историја српске кошарке када је изасланик Црвеног крста Вилијем Вајленд пре тачно једног века из Америке донео прву кошаркашку лопту и одржао курс игре под обручима.