ПРЕДСТАВЉЕНА СТРАТЕГИЈА АКТИВНОГ И ЗДРАВОГ СТАРЕЊА У РЕПУБЛИЦИ СРБИЈИ, ОД 2024. ДО 2030. ГОДИНЕ: ДА СЕ СТАРИЈИ БЕЗ ОБЗИРА НА ГОДИНЕ ОСТВАРЕ У СВИМ ОБЛАСТИМА ДРУШТВЕНОГ ЖИВОТА

Министарство за бригу о породици и демографију, представило је данас у свечаној сали Градске општине Стари град Стратегију активног и здравог старења у Републици Србији, за период од 2024. до 2030. године, који је усвојила Влада Републике Србије.Званичној промоцији овог стратешког документа, који има за циљ унапређење квалитета живота старијих грађана, кроз развијање концепта активног и здравог старења, присуствовале су високе званице – Дарија Кисић, министарка за бригу о породици и демографију, Џон Кенеди Мусоти, директор Популационог фонда Уједињних нација за Србију, Франсоаз Жакоб, УН резидент координатор за Србију, Душан Петрић, председник Скупштине градске општине Стари град, многобројни гости, представници староградских удружења пензионера, невладиних организација и медија.

Скуп је званично отворио председник Скупштине општине Душан Петрић који је поздравио присутне изразивши задовољство што је општина Стари град домаћин скупа на коме ће се представити овај изузетно значајни стратешки документ.

˶С обзиром на то да смо општина у којој је сваки трећи становник особа трећег животног доба, препознали смо потребу да на адекватан начин пружимо подршку и оснажимо активност наших сениора – од излета, едукативних и  креативних радионица, до рекреативних програма. У протекле три и по године осмислили смо и реализовали бројне бесплатне програме за своје пензионере и старије суграђане, кроз рад општинског „Сениор центар”. Поред Сениор центра, заједно са  Црвеним крстом „Стари град” успоставили смо професионалну организацију Волонтерског сервиса, који је доступан и увек спреман да помогне суграђанима којима је помоћ неопходна, пре свега старијим суграђанима. Такође, отварањем Услужног центра направили смо корак ближе и битно унапредили непосредну комуникацију са грађанима. Наш циљ је квалитетнији и бољи живота за све Старограђане, посебно за наше старије суграђане, наше комшије, којима су на располагању бројни, више од 80, бесплатних културно-уметничких, рекреативних и спортских програма у оквиру пројекта који смо назвали „Стари град мисли на тебе”, рекао је председник Скупштине Душан Петрић и нагласио да је то политика коју ће општина наставити да спроводи и у будуће у староградској локалној заједници.

„Основни концепт нове Стратегије је развијање свести о активном и здравом старењу, односно један другачији и нови приступ када је у питању процес старења. Циљ нам је био да процес старења одвојимо од различитих здравствених и социјалних питања и да о њему размишљамо као о активној компоненти, где показујемо све своје потенцијале и искуство које смо током живота стекли. Концерт активног старења значи да се старија лица без обзира на године остваре у свим областима друштвеног живота“, поручила је министарка за бригу о породици и демографију проф. др Дарија Кисић Тепавчевић и захвалила свим учесницима у изради овог документа. Радну групу која је израдила Предлог стратегије чинили су представници надлежних министарстава, организација цивилног друштва и академске заједнице.

„После Стратегије, следи израда акционих планова. Очекујемо ваше предлоге који су важни и битни за њихову израду. Позивам вас да нам доставите предлоге за активно старење и побољшање квалитета живота свих нас заједно, а посебно стеријих, јер ко то може боље да зна од вас“, поручила је представницима удружења пензионера и организацијама које окупљају старије суграђане министарка Дарија Кисић Тепавчевић.

Драгомир Кнежевић из Министарства за бригу о породици и демографију, представио је присутнима Стратегију активног и здравог старења, да би у дискусији о значају овог стратешког документа, учешће узели Џон Кенеди Мусоти, директор Популационог фонда Уједињних нација за Србију, Франсоаз Жакоб, УН резидент координатор за Србију, народна посланица Нада Мацура и наша позната глумица, у пензији, Старограђанка Рада Ђуричин.

Видео прилог погледајте ОВДЕ