РЕАЛИЗАЦИЈA ПРОЈЕКТА „ЦЕНТАР ЗА ПОДРШКУ ПРЕДУЗЕТНИШТВУ МЛАДИХ“: ПОДРШКА МЛАДИМА ЗА ПОКРЕТАЊЕ СОПСТВЕНОГ БИЗНИСА

 

Савет за спровођење омладинске политике (Канцеларија за младе) Градске општине Стари град расписао је Јавни конкурс за избор корисника пројекта  „Центар за подршку предузетништву младих“ и тим поводом одржан је други по реду састанак, на којем је присуствовао велики број ученика средњих школа и студената који су заинтересовани за учешће у овом пројекту, са представницима општинског Одељења за друштвене делатности и пројекте развоја и Регионалне агенције за развој и европске интеграције (РАРЕИ).

Градска општина Стари град овај пројекат реализије у партнерству са Регионалном агенцијом за развој и европске интеграције (РАРЕИ) захваљујући финансијској подршци Министарства омладине и спорта Републике Србије.

„Развој предузетништва од суштинског је значаја за комплетан развој једног друштва, посебно код младих који се све више опредељују за покретање сопственог бизниса. У том процесу најважнија је подршкка државе и локалне самоуправе и заједнице где живите. Кроз часове менторства и радне праксе, у програм ће бити укључен и моменат мотивације младих људи да буду проактивни и довољно мотивисани да размишљају у правцу покретања свог бизниса“, рекао је на састанку са младима руководилац општинског Одељења за друштвене делатности и пројекте развоја Бојан Бојић.

 

Општи циљ пројекта је стварање и унапређење услова којима се подстиче предузетништво младих и њихово лично и професионално усавршавање на територији ГО Стари град.

„Идеја пројекта је да петнаест младих људи, који буду прошли на конкурсу, добију и стекну знање и вештине за развијање пословних идеја за занимања којима стварно желе да се баве. Истовремено, на овај начин јачају се и капацитети локалне Канцеларије за младе кроз опремање и набавку савремене опреме за реализацију садашњих и будућих пројектних активности“, додао је Бојан Бојић.

Никола Вујиновић из Регионалне агенције за развој и европске интеграције (РАРЕИ) каже да је основна идеја пројекта да канцеларије за младе на локалном нивоу пружају све неопходне информације младима који желе да почну свој посао.

„Просвета у Србији не развија предузетнички дух код младих као вредност, тако да је тај посао поверен канцеларијама за младе где држава пружа велике могућности за самозапошљавање. Битно је да млади о свему буду информисани“, рекао је Никола Вујиновић (РАРЕИ).

Пројекат „Центар за подршку предузетништву младих“ се састоји из три дела – унапређење капацитета Канцеларије за младе, радионице и обука, и менторство, што даје велики допринос реализацији стратешких циљева Националне стратегије за младе 2015-2025 у погледу унапређења запошљавања и изградњи боље перспективе за стицање квалификација и развој компетенција и иновативности младих.