ПРЕДСЕДНИК ОПШТИНЕ СТАРИ ГРАД РАДОСЛАВ МАРЈАНОВИЋ ОБИШАО ЗЕЛЕНИ КРОВ ОШ „ДРИНКА ПАВЛОВИЋ”

Председник општине Стари град Радослав Марјановић са сарадницима обишао је зелени кров ОШ „Дринка Павловић”. Зелени кров је настао у оквиру реализације пројекта „Зелени кров моје школе”, у сарадњи са Програмом Уједињених нација за развој (УНДП) и уз  подршку Глобалног фонда за животну средину (ГЕФ).
„Ово је прва у низу староградских школа која је добила свој зелени кров, а кроз пројекат ћемо настојати да га поставимо на све школе са равним крововима. Идеја је заснована на чињеници да се са повећањем флоре у одређеном региону, где је емисија штетних гасова велика, смањује њихово штетно деловање. Наш циљ је да Стари град постане зелена општина, тако што ћемо сваке године озеленити одређене јавне површине и урбане средине“, поручио је председник Радослав Марјановић.

Зелени кров на тераси ОШ „Дринка Павловић, површине 152 м², прекривен је стазама и доступан је ученицима, што ће им омогућити да се слободно крећу и кроз еколошке радиоице уче и подижу свест о важности одрживог развоја и очувања животне средине.

Општина Стари град је у потеклом периоду предузела низ мера, акција и програма у циљу озелењавања централне градске зоне у оквиру општинског програма „Стари град мисли на животну средину”.

Подсећамо да је уз  „Зелени кров моје школе“ наша општина у сарадњи са  Институтом за мултидисциплинарна истраживања Универзитета у Београду реализовала још један иновативaн пројекат – постављање првог „течног дрвета“, урбаног фото-биореактора, у Србији. Ово „течно дрво“ је постављено испред општинске зграде у Македонској улици и представља потпуно ново биотехнолошко решење за пречишћавање ваздуха и производњу чистог кисеоника. Пројекат, назван „LIQUID 3“, осмишљен је да буде мултифункционалан, пројектован је као клупа, има пуњаче за мобилне телефоне, као и соларну плочу захваљујучи којој клупа има расвету током ноћи.

Општина Стари град ће настојати да и у будућем периоду предлаже и реализује пројекте који доприносе побољшању квалитета живота наших суграђана, јавног здравља и чистије животне средине.