ОТКРИВЕН СПОМЕНИК ЈЕРНЕЈУ КОПИТАРУ, ВЕЛИКОМ СЛОВЕНАЧКОМ ЛИНГВИСТИ И СЛАВИСТИ

Споменик Јернеју Копитару, чувеном словеначком лингвисти и слависти, откривен је на платоу између улица Палмотићеве и Џорџа Вашингтона. Спомен-обележје Копитару дар је Љубљане Београду баш као што је Београд поклонио Љубљани споменик Вука Стефановића Караџића. Конкурс за споменик организовала је Градска управа Љубљане и у конкуренцији 11 радова прва награда припала је словеначком вајару Матјажу Почивавшеку. Пројекат јавног простора у центру Београда где је споменик постављен потписао је словеначки архитекта Рок Жнидаршич.

Откривању споменика присуствовали су градоначелник Љубљане Зоран Јанковић, заменик градоначелника Горан Весић, архитекта Рок Жнидаршич, председник Градске општине Стари град Радослав Марјановић, амбасадор Словеније у Србији Дамјан Бергант, као и многобројни представници Града Београда.

Према речима челника два главна града Србије и Словеније, споменик Јернеју Копитару симбол је српско словеначког пријатељства.

„Поносан сам што су Љубљана и Београд побратимљени градови а још већи понос је пријатељство између ова два народа. Желим Србији и Београду да наставе са путем развоја и да Србија што пре постане чланица Европске уније како бисмо и на том пољу сарађивали. Између Србије и Словеније никада није било проблема, ни на подручју политике ни на подручју привреде. Наша сарадња показује пут којима све државе у Европи треба да крену, без рата“, рекао је градоначелник Љубљане Зоран Јанковић.