ОДРЖАНА ЈАВНА РАСПРАВА О ИЗМЕНАМА И ДОПУНАМА ЗАКОНА О СПРЕЧАВАЊУ ДОПИНГА У СПОРТУ

У организацији Министарства омладине и спорта, данас је у свечаној сали Градске општине Стари град одржана јавна расправа о изменама и допунама Закона о спречавању допинга у спорту, на којој су говорили министар омладине и спорта Вања Удовичић, директорка Антидопинг агенције Републике Србије проф.др Милица Вукашиновић Весић и проф.др Ненад Ђурђевић.

На трибини у општини Стари град присуствовао је и Недељко Јовановић, члан Већа Градске општине Стари град задужен за спорт.

„Од када је ступио на снагу, у октобру 2014. године, Закон о спречавању допинга у спорту показао је нулту толеранцију према овој негативној појави. Основни разлог за измене и допуне постојећег закона је усвајање новог светског антидопинг кодекса, које је одобрила Светска антидопинг агенција, а чије су одредбе ступиле на снагу 1. јануара 2021. године. Други разлог је усклађивање овог закона са Законом о спорту, као и са Законом о инспекцијском надзору“, образложио је министар Вања Удовичић.

До сада су одржане две јавне расправе поводом измена и допуна Закона о спречавању допинга у спорту, у Нишу 3. фебруара и Новом Саду 10. фебруара.

 „Градска општина Стари град је препознала значај унапређења спорта и промовисања здравог начина живота, а један од наших циљева је да кроз различите активности и садржаје радимо на едукацији и информисању наших суграђана“, навео је Јовановић.

Као један од кључних сегмената рада Антидопинг агенције Републике Србије, проф.др Милица Вукашиновић Весић истакла је он-лајн антидопинг едукацију која спортистима стоји на располагању на сајту Агенције и мобилној апликацији.