ДЕЛЕГАЦИЈА ОПШТИНЕ СТАРИ ГРАД У ПОСЕТИ ОПШТИНИ ГРАЧАНИЦА НА ОБЕЛЕЖАВАЊУ ВИДОВДАНА И ГОДИШЊИЦЕ КОСОВСКЕ БИТКЕ

Поводом обележавања Видовдана и годишњице Косовске битке, заменик председника општине Стари град Александар Тодоровић и члан Већа општине Недељко Неђа Јовановић боравили су у званичној посети општини Грачаница на Косову и Метохији, где су разговарали са председницом општине Грачаница проф.др Љиљаном Шубарић и њеним сарадницима. Представници општине присуствовали су и традиционалним грачаничким свечаностима Видовдан 2022, као и свечаној седници Привременог органа Града Приштине и општине Грачаница.

На централној свечаности, која је одржана у великој сали Дома културе у Грачаници, присуствовали су политички представници и представници цркве, као и гости из градских управа више градова централне Србије, Црне Горе, Републике Српске и Македоније.

Председница општине Грачаница проф. др Љиљана Шубарић заједно са замеником Миланом Јоксимовићем истакла је да без јединства не можемо урадити ништа те да се победа огледа у тежњи да неуморним радом бранимо своје достојанство и свој кућни праг.

„Видовдан није само симбол сећања, већ снага да не заборавимо жртве, да сачувамо и градимо домове, да дамо шансу сваком младом човеку, да као зеницу ока чувамо наше школе, здравствене установе, да обнављамо светиње, и боримо се за очување језика и културе. Снага у тој борби и данас као и кроз векове је наша Србија којој је Косово и Метохија увек на листи приоритета“, казала је председница оптине Грачаница проф.др Љиљана Шубарић.

Александар Тодоровић, заменик председника општине Стари град, нагласио је да су светосавље и косовски завет темељ нашег духовног, културног, државног и историјског трајања.

„Као друштво треба да учинимо све да наш народ опстане на тлу Косова и Метохије, упркос томе што смо преживели велике прогоне и погроме. Године тешког живота научиле су нас да не престанемо да се боримо и градимо будућност за нове генерације. Општина Стари град више пута до сада учествовала је у обнови српских школа, цркава, у куповини пољопривредних машина и разним акцијама за помоћ деци Косова, а све у циљу побољшања услова и квалитета живота“, рекао је Александар Тодоровић.

Наш прослављени рукометаш и репрезентативац, члан Већа општине Стари град, Недељко Неђа Јовановић, рекао је да су Видовданске свечаности симбол српског јединства и повод да се пошаље порука мира свим народима који живе на Косову и Метохији. „Видовдан је позив на мир и јединство. То је прилика да се на достојанствен начин одужимо нашим прецима који су своје животе дали за мир и слободу. На нама је да следимо њихову храброст и сачувамо сваку породицу, мир и безбедност, да створимо услове да млади одавде не одлазе.“

Овогодишње Видовданске свечаности, у Дому културе Грачаница, отворене су изложбом слика Милана Цилета Маринковића. Поред великог броја мештана и љубитеља уметности, отварању Видовданских свечаности и Ликовне колоније присуствовао је и владика рашко-призренски Теодосије. Свету архијерејску видовданску литургију у манастиру Грачаница служио је патријарх српски Порфирије.