ГРАДСКА ОПШТИНА СТАРИ ГРАД ФИНАНСИЈСКИ ПОДРЖАЛА УДРУЖЕЊА И ПРОЈЕКТЕ У ОБЛАСТИ КУЛТУРЕ

Председник Градске општине Стари град Радослав Марјановић потписао је протокол о сарадњи са десет удружења која су учествовала на Јавном конкурсу за финансирање и суфинансирање пројеката у области културе, за шта је из буџета општине за 2022. годину издвојено четири милиона динара. Комисији за избор пројеката у култури достављена су 22 предлога, а на Коначној листи вредновања и рангирања пријављених пројеката нашлo се десет удружења која испуњавају услове предвиђене Јавним конкурсом из фебруара ове године. Теме овогодишњих пројеката су музички, ликовни, визуелни и литерарни програми, као и очување културно-историјског наслеђа и неговање културе сећања.

„Општина Стари град је финансирањем пројеката у области културе показала да је отворена за све врсте савременог стваралаштва, као и за оне које се баве културним наслеђем и неговањем традиције националних мањина. Приоритет нам је стварање широког круга публике, од деце и омладине, за које ће се организовати различите радионице, па до најстаријих суграђана који ће моћи да уживају у разноврсном и квалитетном уметничком програму. Са друге стране, улагањем у културу желимо да мотивишемо све младе уметнике који су добили средства на конкурсу да успешно наставе своју уметничку каријеру или каријеру менаџмента у култури.“, рекао је председник општине Радослав Марјановић.

Средства из буџета општине за 2022. годину добила су следећа удружења: Удружење грађана „Фокус арт“ за пројекат „Биоскоп од срца“, Удружење грађана ББ арт“ за пројекат „Класика за најмлађе“, Удружење „Језикофил“ за пројекат „Читање доноси богатство“, Културни центар „Дорћол“ за годишњи ликовни програм“, Удружење грађана „Сонатина“ за пројекат „Мали музикант“, Фонд Б92 – Културни центар „Рекс“ за пројекат „Без буке – музичка соба 2022“, Удружење грађана „НС плус“ за пројекат“ Скривени бисери ромске културе“, Организација за међугенерацијску сарадњу 35+ за књигу „Улице Старог града – топографија урбанистички развој, одонимија“, Удружење свесловенске писмености за Једанаести међународни конкурс словенске писмености, Удружење грађана „Два голуба“ за пројекат „Очувајмо традицију“.