УСПЕШНА ЛИЦИТАЦИЈА ЗА ПОСТАВЉАЊЕ ТЕЗГИ И ПРИВРЕМЕНИХ ПОКРЕТНИХ ОБЈЕКАТА

У великој сали општине Стари град данас је одржано усмено јавно надметање за одређивање корисника места за постављање тезги и других покретних привремених објеката. Пријављени кандидати имали су прилику да се надмећу за 11 врста привремених објеката на 46 различитих локација на територији општине Стари град.

Предлог за постављање привремених покретних објеката дало је општинско Одељење за комуналне послове и комуналну инспекцију, сходно градској Одлуци о постављању тезги и других покретних привремених објеката. Такав предлог касније је усвојило и Веће општине Стари град.

Највише цене достигла су места за продају кокица, уметничких сувенира, ротационих сталака за продају штампе и освежавајућих пића. Знатно нижу цену постигла су места па продају ротационих сталака за разгледнице, као и тезге за продају уметничких предмета, обзиром да им је и почетна цена била нижа. Најнижу цену платиће продавци балона, власници ваги за тачно мерење и сандука за чишћење обуће, без обзира на локацију. Кандидата за кориснике места за продају цвећа и књига није било.

Атрактивне локације у Кнез Михаиловој и на Калемегдану подстакле су учеснике на данашњој лицитацији да за наредну годину издвоје и више милиона динара. Тако је највиша цена за продају кокица достигла чак 3,5 милиона динара за локацију Кнез Михаилова на углу са Чика Љубином. Недалеко одатле, на углу Змај Јовине и Кнез Михаилове, корисник места за продају уметничких сувенира издвојиће за годину дана 3.050.000 динара.

Најскупље место за продају штампе је угао Коларчеве, Македонске и Трга Републике. Цена овог места достигла је на лицитацији цифру од 2.050.000 динара. Тезге за продају освежавајућих пића најскупље су на Калемегдану и коштају 1,8 милиона динара.

Према речима Миодрага Јоксимовића, начелника Одељења за комуналне послове и комуналну инспекцију, почетне цене одређене су на основу цена које су постигнуте у протекле три године.

– Лицитација је најтранспарентнији поступак за добијање места за продају различитих предмета, кокица, новина и пића. На лицитацији нема намештања и општина већ дужи низ година спроводи овакав вид доделе места за продају. Учесници лицитације су, према условима из конкурса, били у обавези да уплате општини 30 одсто од почетне цене, што је довољно говорило о озбиљности потенцијалних корисника места – истиче Миодраг Јоксимовић.